Sisällön tarjoaa Blogger.

Ikärajat somessa. Minkä ikäinen on some kypsä?

Mulla on ollut jo pitkään mielessä blogin luominen, siitä mitä on kasvattaa teinityttöä... Millaisia ongelmia ja ajatuksia tulee vastaan sekä niistä yhteentörmäyksistä äidin ja tyttären välillä. Tässä blogissa tulee esille myös niitä yhteiskunnan asioita, jotka ottavat tällaista lähiömutsia päähän. :)

Mutta nyt ensimmäinen asia, jonka haluan teidän kanssa jakaa ja toivon, että jokainen sitä miettii tahollaan... Niin on IKÄRAJAT! Mä haluisin oikeasti tietää, että oonko ainut, jonka mielestä ikärajat ovat ihan hyvä juttu ja niissä on ihan vissi perä miksi ne on asetettu? Ja olenko oikeasti ainut joka on sitä mieltä, että lapsia on kehoitettava noudattamaan ja kunnioittamaan ikärajoja? Tai ainakin edes vanhempana ottaisin ensin selvää mitä mahdollista sisältöä ikärajojen takana on.Ihan esimerkkinä facebook ja instagram. Niissä on ikäraja 13 vuotta! Onko se muka oikeasti liian korkea ikäraja sosiaaliseen mediaan vai miksi sitä on niin vaikeaa noudattaa? Oonko minä oikeasti ainut, joka on sitä mieltä, ettei alakouluikäisen tarvitse hengata somessa? Ainakin minusta on alkanut tuntua, että minun lapseni on luokallaan ainut jolla ei ole mitään asiaa someen.

Mä törmäsin ekan kerran tähän some ongelmaan n. vuosi sitten, kun silloin rakas lapseni oli 11v ja oli luonut tietämättäni itselleen facebook profiilin luokkakaverinsa kehoituksesta ja opastuksella. Kun lapsukaiseni jäi siitä minulle kiinni (profiili oli ehtinyt olemaan muutaman viikon), kysyin tytöltä, että mitä hän siellä tekee? Hänen vastaus oli ettei tiedä, mutta kun muutkin ovat siellä... Tulimme sitten yhteisymmärrykseen siitä, ettei hän tarvitse fb profiilia ja suljimme tilin. Asia oli sillä selvä, ainakin sillä erää.

Nyt tämän syksyn aikana on tullut suuri huoli siitä, että miten vanhemmat antaa oikeasti alaikäisen roikkua fb:ssä. Lapseni melkein jokaisella luokkakaverilla on tili facessa ja on vanhempiensa kaveri siellä. Ymmärrän toki pointin, miksi vanhempi haluaa olla lapsensa kaveri somessa. Vanhempi todennäköisesti olettaa pystyvänsä tällöin valvomaan paremmin lapsensa käyttäytymistä sosiaalisessa mediassa ja rajaamaan sisältöä sekä seuraamaan kenen kanssa lapsi hengailee ja mitä ajattele. Mutta ymmärtävätkö vanhemmat, että lapsi pystyy ja varmasti myös osaa peittää tietyt asiat vanhemmiltaan, joita laittaa faceen? Vai eikö vanhemmat vain välitä? Onko nämä vanhemmat, jotka sallivat lapsensa olla somessa, kertoneet lapselleen somen vaarat? Vai ovatko tosiaan vanhemmat niin naiiveja, että luulevat ettei siellä mitään tapahdu ja sisältö on lapsi ystävällistä? Onko tässä kysymys siitä, että halutaan olla enemmin lapsen kaveri kuin vanhempi, ei haluta rajoittaa lasta? Tai mikä ehkä vielä pahempaan, halutaan vaan päästä helpommalla ja säästyä riidoilta kotona?

Uusin villitys lapseni luokkakavereiden kesken on instagram, siellä kuvien jakaminen sekä seuraajien haaliminen! No, eikö tässä jo edellevä oleva lause kerro, ettei tosiaan ole kyseessä 12 vuotiaan tai sitä nuoremman paikka?!?!?!? Mä ihan järkytyin, kun näin millaisia kuvia ja juttuja lapseni luokkakaverit jakavat instagrammissa! Tuo paikkahan on oikeasti pedofiilin paratiisi!!! Ja mikä pelottavinta omissa instagram profiileissa jaetaan myös kavereiden kuvia... Ymmärtävätkö nämä nuoret, että jakavat alaikäisen kaverin kuvia julkisesti, eikä se ole oikein? Onko todellakin noin nuori kykenevä ymmärtämään millaisia kuvia voidaan jakaa julkisesti ja millaisia ei? Entäs kuvien salaus? Ymmärtävätkö lapset, että kuka tahansa voi nähdä kuvat? Ja eihän tässä mitään, mutta nyt puhutaan 11-12 vuotiasta ja kyseisen palvelun ikäraja on 13 vuotta!!! Ja minun henkilökohtainen mielipide on, ettei vielä senkään ikäisen tarvitse olla mukana somessa. Tai ainakaan jakaa valokuvia itsestään, saati sitten kavereistaan.

Minä olen lapseni kanssa keskustellut somesta ja keskutelussa olen huomannut ettei minun lapseni ole vielä some-maailmaan valmis. Hän alkoi sen myös tiedostaa itse, mikä on merkki kypsymisestä. Keskustelimme myös siitä, että vaikka johonkin ihmiseen tutustuu somessa, niin se ei välttämättä ole oikeasti sellainen kuin siellä esittää. Ainakin minun teini-ikäinen tyttäreni ymmärsi, että jos hän voi valehdella somessa ikänsä, niin voi moni muukin. Eihän sitä ikää siellä kukaan tarkista. Ja jos valehtelee iän, niin voi valehdella myös monesta muustakin.

Koulussa on myös keskusteltu asiasta. Koulussa opettajat tietävät tämän ongelman, mutta eivät kuulemma voi puuttua tilanteeseen, varsinkaan jos lapsi on saanut luvan vanhemmiltaan. Jotenkin itsellä alkaa tuntua tilanne melko sietämättömälle. Tiedän olevani natsimutsi, koska en tätä lapselleni salli. Ikävintä tässä on, että lapseni saattaa menettää kavereita sen takia, ettei ole mukana somessa. Mutta toisaalta, onko ne kaverit sitten oikeasti kavereita, jos niitä ei saa pidettyä muuten kuin rikkomalla sääntöjä. Mutta selitä se teinille... Sillä uhallakin, että lapseni alkaa minua vihaamaan, en anna hänen luoda tiliä someen. En ainakaan vielä. Haluan, että lapseni saa pitää lapsuutensa mahdollisimman pitkään. Somessa ehtii sitten roikkua joskus vanhempanakin, kun ymmärtää mitä kaikkea vastuuta ja ongelmia se pitää sisällään.

Minun täytyy vain ihmetellä, että miten kenenkään vanhemman mielestä on ihan ok, että oma lapsi luo itselleen tilin palveluun, johon joutuu valehtelemaan ikänsä, jotta saa edes koko tilin luotua. Ja haluaisin kovasti tietää, millä nämä vanhemmat perustelee sen, että heidän mielestään tämä on ok. Miten kukaan vanhempi voi opettaa lapselle, että valehteleminen on ok. Tai miten voi olla ok, että jaetaan toisten valokuvia. Tai muutenkaan jaetaan omia, saati muiden tietoja julkisesti.

Mä en siis tuomitse vanhempia, jotka sallivat nuoriltaan tämän. Jokainen perhe toimii tyylillään. Mutta toivoisin, että vanhemmat kuitenkin keskustelisivat lapsensa kanssa somen vaaroista ja siellä käyttäytymisestä. Sekä toivoisin, että vanhemmat myös puhuisivat siitä, ettei tarvitse yllyttää toisia lapsia liittymään someen, saati vielä jakamaan neuvoja miten sen tekee. Vanhemmat voisivat myös kertoa nuorilleen, että some ei ole lasten paikka ja lasten pitää kunnioittaa myös toisten perheiden päätöstä siite, ettei lapsi saa luoda tiliä someen. Eikä sitä lasta saa kiusata, joka kunnioittaa vanhempiensa kieltoa liittymästä someen. Toivoisin, myös että tämä herättäisi keskustelua ja kannanottoja.

Ei kommentteja

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.