Sisällön tarjoaa Blogger.

Tulitikkuleikkejä

Taas sain kuulla kuinka lähimetsästä oli löydetty lapsia leikkimästä tulitikuilla. Lapset olivat saaneet aikaan oikein nuotion, jonka ääressä leikkivät. Lapset ilmeisemmin kuitenkin tiesivät ettei ole sallitua leikkiä tulella, mutta silti olivat tehneet avotulen. Aikuisen yllättäessä, olivat olleet pahoillaan. Olivatko pahoillaan tehdessään avotulen vai siitä, että olivat jääneet kiinni? Who knows?


Tulitikkujen myynnistä ei ole laissa säädetty ikärajaa, sillä tulitikkuja ei luokitella tupakkatuotteeksi. Kuitenkin suositus on, että lapsille ei myydä tulitikkuja. Eli on harmaa-alue, minkä ikäiselle tulitikkuja myydään. Oma maalaisjärki ainakin sanoo, että niitä ei myydä lainkaan alaikäselle, varsinkaan jos ei ole varma mihin käyttöön tikut tulevat. Nyt moni varmasti siellä ajattelee, että jaahas kukkahattutäti taas vauhdissa... Mutta miksi ihmessä sille lapselle niitä tulitikkuja pitäisi myydä? Mihin ihmeeseen LAPSI tarvitsee tulitikkuja? Ok, vanhempi on saattanut lähettää lapsen kaupaan ostamaan tulitikkuja itselleen, mutta kyllä minusta se vanhempi voi ihan itse raahautua sinne kauppaan tikkuja ostamaan jos niihin on tullut akuuttitarve. Ei ole minusta reilua laittaa myyjälle sitä vastuuta, että kykenee arvioimaan meneekö tikut sallittuun käyttötarkoitukseen vai ei. En usko, että myyjästä tuntuisi kovin hyvälle, jos hänen myymistään tikuista koituisi vaikka metsäpalo taikka rakennuspalo ja pahimmassa tapauksessa vielä ihmishenkiä viennyt palo.Aika ajoin saamme lukea lehdistä, että lasten tulitikku leikit ovat johtaneet kodin/koulun/metsän/varaston yms. palamiseen. Tuskin lapset ovat ajatelleet mitä heidän teostaan seuraa, mutta miksi ihmeessä tämä voidaan tarkoituksella edes mahdollistaa. Me aikuiset tiedämme riskit ja tiedämme, että lasten tulitikkuleikit ovat erittäin yleisiä, niin miksi ihmeessä me jopa mahdollistamme sen? Me aikuisethan säilytämme huolimattomasti tulentekovälineitä, jolloin lapsi on niihin päässyt käsiksi. Tähän välinpitämättömyyteen kuuluu usein selitys, että "kyllä ne lapset löytävät tulitikkuja vaikka ne olisi kuinka hyvin jemmattu". Jos lapsemme eivät ymmärrä miten vaarallisia tulitikut tai muut tulentekovälineet ovat vaarallisia, niin minusta ne olisi säilytettävä sellaisessa paikassa johon lapset eivät pääse. Eli käytännössä se on lukkojen takana. Nyt tietenkin joku ajattelee, että miksi ihmeessä alkaisin säilyttämään niitä lukkojen takana ja tekemään uusia ratkaisuja kotona? No, oletko valmis kuulemaan, että sinun lapsesi on sytyttänyt esim. roskakatoksen palamaan? Ja joo, nyt sitten ajatellaan, että eihän minun Maijani tai Mattini sellaista tekisi. Hmmm, tuosta nyt en olisi ihan varma. Tiedän monta lasta, jotka ovat tehneet sellaisia asioita, joita vanhemmat eivät uskoisi, että oma lapsi tekisi. Myös minun teinimonsterini on tehnyt sellaisia mitä en olisi ikinä uskonut hänen tekevän.


Vesa-Pekka Tervo (ylitarkastaja, sisäasianministeriön pelastusosasto) kirjoittaa: 

"On nähtävissä, että kiinnostus tuleen on lapsen tietyssä kehitysvaiheessa varsin yleistä. Viranomaiset pyrkivät osaltaan varmistamaan, että lapset saavat opetusta tulen vaaroista turvallisuusopetuksen yhteydessä. Suuri osa vanhemmista uskoo, että koulussa opetetaan riittävästi tuleen ja tulipaloihin liittyviä asioita. Jotta lapset voisivat oppia omalle ikätasolleen sopivan suhtautumisen tuleen, edellyttää se kuitenkin myös vanhempien ponnistelua asian suhteen. Sopiva yhteys asian käsittelyyn voisi olla vaikkapa luontoretken yhteydessä koettu elävän tulen käyttö ruoan valmistamisessa. Neuvonnan lisäksi kotiympäristössä tulisi kiinnittää huomiota tulentekovälineiden turvalliseen käyttöön ja säilyttämiseen, sekä siihen että lieden päällä ei säilytetä syttyvää materiaalia, jonka lapsi pystyisi sytyttämään kytkemällä lieden päälle. Kaiken kaikkiaan, kuten hyvin tiedämme, on vanhemman antama hyvä esimerkki paras opettaja turvallisuusasioissakin." Yle Poliisi-tv

Omat vanhemmat ovat paras esimerkki lapsilleen. Se millaista esimerkkiä me näytämme vaikuttaa lapsen suhtautumiseen. Heitämmekö palavan tupakan auton ikkunasta tai jätämme kynttilät palamaan ilman valvontaa? Leikimmekö me hermostuksissamme sytyttimellä? Ei myöskään pidä tuudittua siihen, että kyllä koulu hoitaa valistuksen. Kun koulussa käydään yhdellä tai kahdella tunnilla läpi tulenkäsittelyä, niin en usko lapsen siitä vielä ymmärtävän koko asiaa. Syy-seuraussuhteen oppiminen on haastavaa, varsinkin jos sitä ei pysty näyttämään ihan konkreettisesti. Ihmettelen myös sitä kauhistelua keskustelupalstoilla, kun jonkun pikku piltille ei oltu myyty tulitikkuja. Minusta myyjä on toiminut erittäin vastuullisesti, ettei ole myynyt lapselle tikkuja. Vaikka lapsi sanoisi, että ne ovat menossa vanhemmille, niin mistä myyjä tietää ettei lapsi valehtele. Joo, nyt joku ajattelee, ettei heidän lapset valehtele, niin sallikaa minun epäillä! Väitän, että jokainen ihminen on joskus syyllistynyt valheeseen, myös kertomatta jättäminen (joissakin tapauksissa) ja pienen pieni valkoinen valhekin lasketaan  valehteluksi. Minä ainakin voin tunnustaa, että olen syyllistynyt valehteluun. Varsinkin lapsena.Toivoisin kovasti, että jokaisessa lapsiperheessä keskusteltaisiin tulen teosta. Kuka saa tehdä tulen, milloin se on turvallista, missä saa sytyttää tulen ja kuinka se sammutetaan. Unohtamatta kertoa avoimesti, mitä se tuli saattaa saada aikaseksi, jos tulta ei osata käsitellä. Lapsille tulisi kertoa, että mitä se tulella leikkiminen on, mitä kaikkea se pitää sisällään ja millaista vahinkoa harmittomaksi luullusta leikistä voi koitua. Ja mikä tärkeintä, lasten ei kuulu käsitellä tulta! Ei ainakaan ilman valvontaa.Kiitos, että jaksoit lukea tänne asti. :) 
Mitä mieltä sinä olet? 

Ei kommentteja

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.