Sisällön tarjoaa Blogger.

Kela muutti perhekokomme!

Reilu kaksi kuukautta sitten jätin kelaan hoitoraha sekä hoitolisä hakemuksen kaikkine tarvittavine liitteineen. Päätöstä saimme odotella tasa 10vko vaikka kelan mukaan päätöksen teko aika on n. 6vko. Hoitoraha päätöksessä ei tietenkään ollut mitään yllättävää. Siihenhän ei vaikuta perheen tulot eikä se hoitaako lasta jompi kumpi vanhemmista kotona vai ei. Hoitorahaan ovat kaikki perheet oikeutettuja, kunhan lapsi ei ole kunnallisessa päivähoidossa. Eli toisin sanoen, lapselle voi palkata yksityisen hoitajan, laittaa yksityiseen päivähoitoon tai vanhempi voi hoitaa lasta kotona itse.

Kelan päätöksestä hoitolisään olin kovin yllättänyt! Tiesimme, ettemme tule saamaan hoitolisää täysimääräisenä. Koska ajatuksena on, että teen keikkaa hoitovapaan aikana viikonloppuisin sekä miehen loma-aikoina. Mutta olimme laskeneet, että saamme kuitenkin hoitolisän osittain. Täysimääräisen hoitolisän tuloraja on muutenkin todella naurettava. Nelihenkinen perhe saa maksimissaan tienata bruttona 1700€/kk. Tämä tulee täyteen, kun toinen vanhemmista on osittain työssä ja toinen hoitovapaalla. 

Perheemme koko on neljä. Meillä on kaksi lasta ja meitä aikuisia on se kaksi. Kelan mukaan perheen koko on aina enintään neljä, vaikka todellisuudessa olisi tuplasti enemmän. Meitä tämä ei tietenkään haittaa, koska meitä on juuri "sallittu" neljä jäsentä. Mutta miten sitten kävikään? En ollut lukenut sitä pientä pränttiä tekstissä... Kelan mukaan perheeseen ei lasketa kouluikäisiä lapsia! Eli kelan mukaan Teinimonsteri ei kuulu meidän perheeseen, koska on kouluikäinen.


Kuva lainattu kelan www-sivuilta

En ymmärrä mikä peruste tähän edes voi olla? Ajattellaanko kelassa, että kouluikäiset lapset eivät kuluta niin paljoa rahaa kuin esim. taaperot? Todelllisuudessahan kouluikäiseen uppoaa melkeinpä tuplasti enemmän kuin alle kouluikäisiin. Ja teini-ikäisiin vasta meneekin rahaa. Mutta kelassa koululaisia ei huomioida perhekoossa! Ilmeisesti lapset tulee tehdä peräjälkeen mahdollisimman pienellä ikäerolla. Varsinkin jos lapset haluaa hoitaa kotona ja rahasta on oikeasti tiukkaa. 

Mitäs mieltä muut ovat? Pitäisikö kelan laskea myös kouluikäiset perhekokoon? Ja mitä mieltä olette kelan asettamista hoitolisän tulorajoista? 

Ei muuta kuin, kiitos kela taas tästä harmituksesta! 


MäSäMutsi

Ei kommentteja

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.