Sisällön tarjoaa Blogger.

Ajatuksia säästötalkoista

Rikon nyt toistamiseen tämän päätöksen, etten tässä blogissa tuo esille lainkaan poliittisia näkemyksiä, mutta nyt en voi kielelleni mitään. Olen eilisestä hallituksen säästötalkoo uutisesta aivan pöyristynyt! En yksinkertaisesti pysty uskomaan korviani. En ymmärrä miten ihmeessä korkeasti koulutetut ihmiset oikeasti voivat suunnitella mitään tällaista. Vai onko kyseessä vain se, että "kunhan ei meidän palkasta lähde mitään" -ajatus?

En ymmärrä miten näillä uusilla ehdotuksilla luodaan työpaikkoja, säästetään tai kasvatetaan ostovoimaa. Voin ihan omasta puolesta todeta, että ainakin minun ostovoimani heikentyy, kun palkka pienenee. Leikkaukset koskevat suurimmalta sosiaali- ja terveys- sekä palvelualalla työskenteleviä. Näissä ammattiryhmissä ei ne palkat ole muutenkaan järin suuret.


Kuva: ©MäSäMutsi teksti lainattu iltalehdestä

Tämä kohta koskettaa suoraan kaikkia keskeytymätöntä jaksotyötä sekä kaksivuorotyötä tekeviä. Jotkut saattavat ajatella, ettei tuo ole paljoa. Mutta entä kun se lasketaan niin, että jokaiselta sunnuntailta palkka laskee ka. 20€? Ja entä jos teet aina sunnutaisin töitä, niin silloin palkka laskee 80€/kk. Se onkin jo iso raha. Varsinkin niille, jotka tienaavat sen 10-15€/h ja kuukausipalkka on ka. 1900-2400€. Haluaisinkin nyt kysyä, että paljonko leikataan niiden palkkoja, jotka tekevät virastotyöaikaa? Ei yhtään!

Perusteluna tälle leikkaukselle oli, että tämä pyhäkorvaus on muinaisjäänne ja pyhät ovat nykyään sama asia kuin arki. Mutta eiväthän ne ole. Itse en koen viikonloppu töiden hankaloittatavan huomattavasti sosiaali- sekä perhe-elämääni. Näin uskon muidenkin vuorotyötä tekevien, erityisesti pienten lasten vanhempien kokevan. Syy miksi itse olen suostunut tekemään sunnuntaisin töitä on kunnollinen korvaus. Jos korvaus lähtee, niin eipä nuo pyhtätyöt pahemmin houkuttele. Ylitöistä puhumattakaan.


Kuva: ©MäSäMutsi teksti lainattu iltalehdestä

Kuva: ©MäSäMutsi teksti lainattu iltalehdestä
Minua kovasti kiinnostaa mitä tämä arkipyhien palkattomaksi muuttaminen käytännössä tarkoittaa kolmivuorotyössä? Tarkoittaako se, että muut voi olla vapaalla ja sairaanhoitajat tekee sillä 14€/h palkalla koko vuoron kiltisti mitään sanomatta? Tai laitosapulainen 10€/h? 

Sairausloman karenssi... Onko tavoitteena pyrkiä vähentämään sairaslomia? Vai ajetaanko tällä pienituloiset kipeänä töihin, kun ei ole varaa pitää sitä yhtä palkatonta päivää? Ja mitä tämä tarkoittaa pienten lasten vanhempien kohdalla? Ensin ovat lapset kipeänä ja sitten olet itse. Kuukauteen voisi tulla useita palkatomia vapaita vatsatautikierteessä. Oma talous ei ainakaan tätä kestäisi.

Ja mitä tähän vuosiloman lyhennykseen tulee? Siinä kun yksityinen sektori neuvotteli palkankorotuksia itselleen, kuntapuoli halusi lisää lomaa. Eli kunnan työntekijät kokivat vapaan olevan palkkaa tärkeämpi. Otetaanko yksityisellä sektorilla työskenteleviltä sitten se palkakorotus pois joka oli näiden neuvotteluiden tulos? Ihan vaan tasapuolisuuden nimessä.

Ja tähän loppuun haluan kysyä, kuinka paljon tulee nämä uudistukset vaikuttamaan näistä päättäneiden tuloihin? Toivottavasti ihan yhtä paljon prosentuaalisesti kuin keskeytymätöntä jaksotyötä tekevien! Ihan vaan tasapuolisuuden nimissä... Eikös kaikkien kuuluisi osallistua näihin säästötalkoisiin?

Mitä sinä ajattelet tästä uudesta säästöpaketista? Menikö ihan reilusti?

Petetty MäSäMutsi

2 kommenttia

 1. Minun ajatukseni jo tiedätkin :) Kuulutat kovasti kaikkia talkoisiin, mutta kun talkoot on jo aiemmin koskettaneet niin monia muita ihmisryhmiä, niin eikö nyt ole jo näidenkin vuoro, sen tasapuolisuuden nimissä. Ensin se suunnuntai on sellainen, että kaikki hoitajat tuntuvat olevan silloin töissä. Sitten arkipyhänäkin on kaikki just silloin töissä, vaikka edellisessä lauseessa sitä tehdään pelkkää viikonloppua. Hmmm. Ymmärrän kyllä, että jos talous on laskettu tietyn tulotason varaan, niin muutoksiahan siihen taloudenpitoon täytyy tulla. Voi vaikka ryhtyä yrittäjäksi, niin huomaat vaikka ettei sinulla ole yhtään sairaspäivää, vaikka olisi koko suku oksennustaudissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan talkoot ovat koskettaneet monia, mutta rankimmin pieni tuloisia ja perheellisiä. Minulle henkilökohtaisesti on nämä leikkauset ovat olleet jo niin suuret, että en oikeasti kohta enää taloudellisesti selviä. Kuten varmasti olet tietoinen, että varsinkin kroonisesti sairaat ovat lyöty todella ahtaalle ja sitten kun on se krooninen sairaus ja pitäisi siellä työssä käydä, niin hupisis sairaslomastakin leikataan. Maksukatot ovatkin jo huimat.

   Ymmärrän, että hoitajien tai kaupan kassoja ei arvosteta, mehän tienaammekin ihan älyttömästi niille sunnuntaikorvauksilla ja ollaan ne kaikki pyhät töissä...

   Huomauttaisin myös, että en ole yrittäjiä missään kohtaan parjannut! Päin vastoin! Minusta on hienoa, että jotkut ryhtyvät ja onnistuvat! Minun argumentointi on ihmetys siihen, ettei leikkauksia tehdä tasapuolisesti! Suuryritysten johtajat, kansanedustajat ja toimistotyötä tekevät pääsevät nyt pälkähästä, näissä leikkauksissa. Vaikka kansanedustajien palkkioiden pienentäminen ei tuo samaa säästöä, niin se on edes muodollinen ja antaa esimerkin. On monia järkevämpiäkin säästökohteita, kuin pienipalkkaiset alat. Esim aniotuloverotuksen nostaminen yli 70000€/v. tienaavilta... :)

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.