Sisällön tarjoaa Blogger.

Saa kutsua itsekkääksi

Olen nyt saanut kuulla viime blogikirjoitukseni vuoksi, että olen hirveän itsekäs ihminen. Enkä pysty ajattelemaan kuin omaa napaani ja sitä, että tulen menettämään mahdollisesti ka. 1500€/v. näissä säästötalkoissa. Tähän taloudelliseen menetykseen ei ole laskettu muuta kuin pyhä- (myös palkattomat loppiainen ja helatorstai) sekä mahdolliset ylityökorvaukset. Tämä summa on melkein minun kuukauden nettoansio, eli minulle oikeasti iso raha. Joten saa kutsua itsekkääksi, kun pohdin miten pahasti tämä leikkaus tulee minun omaan lompakkooni vaikuttamaan. 

Pyydän teitä lukijat  huomioimaan, ettei tuohon 1500€/v tappioon, ole vielä laskettu minun mahdollisia sairauspoissaoloja, jota kroonisesti sairaille nyt ikävä kyllä tulee. Sekä niitä sairauspoissaoloja joita tulee, kun minulle tehdään sairaalassa joka vuotinen tähystys. Tästä minulle tulee aina kokonainen sairauslomapäivä, vaikka toimenpide itsessään kestää vain 30min, koska tähystys tehdään minulle humauksessa. Ja myönnän, että olen niitä kermaperseitä, jotka ovat saaneet nauttia ensimmäiset 3kk 100% palkkaa. Tämä on koskenut myös äitiysloman alkua. 

Se, että yritykset eivät joudu enää maksamaan sairaspäivärahoja, ei lihoteta muuta kuin työnantajan pussia. En usko hetkeäkään, että näillä rahoilla lisätään vientiä tai aukeaa uusia työpaikkoja, varsinkaan soster alalla. Pienyrityksillä tämä ei ainakaan tule lisäämään  työpaikkoja, koska todellinen säästö ei vastaa yhtä työvuotta vuodessa. Suuryrityksillä tämä todennäköisesti tulee tarkoittamaan suurempia osinkoja osakkaille, eikä avoimia työpaikkoja. Työpaikkojen lisääminen tämän säästötoimen tarkoitus kuitenkin kai oli? Eikä rahan omistajan vaihtaminen?

Ja mitä sitten taas tulee alaa kohtaan, mikä on minulle lähinnä sydäntä? Mitä käytännössä tämä säästötoimenpide saattaa tarkoittaa? miettikää tilanne, kun syöpäosaston sairaanhoitajalla ei olekaan varaa olla poissa töistä esim. flunssakaudella. Hän menee pienessä flunssassa töihin, koska flunssa ei kuitenkaan rajoita pahemmin toimintakykyä. Tässä tilanteessa hän levittää osastolla tautia ja altistaa kaikki flunssalle. Aikaisemmin tämä sairaanhoitaja on voinut jäädä pois palkallisesti, joka kannustaa häntä toiminaan vastuullisesti. Mutta entä kun pienituloisella sairaanhoitajalla ei olekaan varaa menettää sitä 90€ nettopalkkaa yhdeltä päivältä ja siitä seuraavilta n. 15€/pvä aina 9 päivään asti, jonka jälkeen pudotus tuleekin olemaan n. 20€/pvä. Mitä selität syöpäpotilaalle, jonka immuunivaste on jo alentunut? Anteeksi, kun minulla ei ole varaa olla poissa. Sairaanhoitaja, lähihoitaja, laitoshuoltajat yms. altistuvat joka päivä töissään bakteereille ja viruksille, jotka lisäävät heillä sairauspoissaoloja. Tämähän on periaatteessa työnantajan vika, kun ei pysty järjestämään sellaisia työolosuhteita, joissa taudit eivät leviä. 

Toki pienyrittäjälle on kamalaa kun työntekijä sairastuu, ja tästä aiheutuu lisäkustannuksia yrittäjälle, joka vain yrittää saada leipää omaa pöytäänsä. Mutta tähän voitaisiin keksiä jokin muu ratkaisu kuin sairausloman palkan pienentäminen rankalla kädellä. Esim. ylimääräinen sairausvakuutus tai kelan osuuden suurentaminen. 

Ymmärrän myös, että tämä säästötoimenpide helpottaa työnantajaa palkkaamaan sen kroonisesti sairaan, kun ei tarvitse maksaa niin paljoa enää mahdollisista sairauspoissaoloista. Tällä toki voidaan perustella että tilanne on WIN-WIN.  Mutta, onko kroonisesti sairaan, jolla saattaa tulla pitkiä sairauslomia vaikka kaksikin vuodessa, varaa mennä silloin PIENI PALKKAISELLE alalle lainkaan? Tai kun tämä kroonisesti sairas ihminen joutuu juoksemaan lääkärissä tai mahdollisesti joissakin hoidoissa sairaalassa esim. kerran kuussa. Tuloissa tulee katkoja, useita palkattomia päiviä vuoteen. Toimeentulotukihakemuksia täytellään ja sitten sossun luukulla nöyryytetään, kun pitää jokaisesta ostosta näyttää kuitti ja perustella jokaisen lääkkeen tarve. Sekä pohditaan olisitko kuitenkin voinut säästää ja pitäisikö sinun myydä asuntosi ja elää sillä? Vain siksi, että sinä halusit kuitenkin yrittää kantaa kortesi kekoon tässä yhteiskunnassa tekemällä töitä.

Loppun nyt kuitenkin totean, että omasta kokemuksesta voin kertoa, että raipalla ei ole koskaan saatu hyviä tuloksia. Se ei tee motivoituneita työntekijöitä, jotka halauvat tehdä tulosta. Kokemuksesta voin myös todeta, että kun meillä töissä sai alkaa olemaan omalla ilmoituksella 3pvä poissa (palkan kanssa) vähensi huomattavasti sairauspoissaoloja. Toki on näidenkin sairauspoissaolojen hyväksikäyttäjiä, mutta kun sellaista huomaa, niin siihen puuttuminen on sitten kehityskeskustelun ja työterveyshuollon asia. Se, että kun yksi mokaa, ei pitäisi tarkoittaa sitä, että koko kansa kärsii.

Nyt jätän tämän poliittisen keskustelun tähän! Yritän keskittyä vain omaan selviämiseen ja siirtyä positiivisempiin asioihin.

Itsekäs MäSäMutsi

8 kommenttia

 1. Ei mielestäni ole ollenkaan itsekästä miettiä leikkauksien vaikutuksia itseensä.

  VastaaPoista
 2. Leikkausten vaikutuksien miettiminen ei kai ole muuta kuin tervettä itsekkyyttä, mutta se että sälyttää vastuun omasta elämästään muille , suorastaan vaatien sitä, on kyllä jotain aivan muuta. Juuri tuollaisten asenteiden vuoksi luulenpa että koko tämä asettelu on vallallaan, varsinkin kommenttisi liittyen syöpäsairaaseen ja kipeään hoitajaan kertoo ainoastaan ammattitaidon täydellisestä puuttumisesta ja epäkypsyydestä koko maailmaa kohtaan. Vaikka olisi roskien kerääjä paskalaitoksen pihalla, niin ihminen tekee moraalinsa mukaan työnsä joko hyvin tai huonosti, oli ne vallitsevat olosuhteet mitkä tahansa. Itse teen paljon vapaaehtoisena töitä joista jotkut saavat palkkaa. Ehkä se on niin, kuten sota-aikoina jo, että ihmisyys mitataan näissä olosuhteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielipiteestäsi ammattitaitoani kohtaan. :)

   Pohdinta onkin siinä, onko varaa sairastaa. Se on varmasti joo itsekkyyttä. Myönnän ettei minulla ainakaan henk.koht ole varaa menettää esim 100€/kk mun tuloista. Elän kädestä suuhun. Toki omavalinta tehdä töitä. Helpommalla pääsisin kun heittäydyn työttömäksi ja elän sosiaalietuuksilla. Ja silloin minulla todennäköisesti jäisi jopa enemmän kuussa käteen. Esimerkki oli karrikoitu.

   Mutt kuten jo aikasemmin olen tekstissäkin sanonut, että ymmärrän myös yksityisyrittäjän kannan. Pyysin vain pohtimaan vaihtoehtoja. Ikävää jos otit tekstin noin pahasti itseesi.


   Poista
  2. No mielipiteenihän perustui täysin siihen mitä sanoit ja oletan tietenkin sinun puhuvan totta ;) Olen itse ollut hoitoalalla joten asia ei ole ihan vieras todellakaan. "Elän kädestä suuhun" on ihan mielenkiintoinen lause. Kuka vaan voi tehdä niin, huolehtii vaan että kaikki menee mitä tuleekin. Todellinen köyhyys on ihan jotain muuta ja olen kyllä senkin kokenut. Piis äänd laav ja hyvää viikonloppua kuitenkin!

   Poista
  3. Ok. Mielipiteitä on monia. Ja en kyllä oikeasti ymmärrä tätä sinun pointtia tässä. Haluatko sanoa, että tienaan paljon ja minun palkasta onkin varaa leikata? Vai tuhlaan rahani ties mihin? Mutta mun puolesta kaikki ok. En muuten työskentele sairaalassa, enkä ole sairaanhoitaja. En ole niin missään vaiheessa edes sanonut. Syöpäosastot ja niiden hoitajat on lähellä sydäntä muusta syystä ja tunnen sitä aluetta hyvin toisesta näkökulmasta... :) hyvää viikonloppua sullekin!

   Poista
  4. Mutta siis soster-alalla olen kuitenkin. :) ja vaikutus minuun oikein. :)

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.