Sisällön tarjoaa Blogger.

Maailman IBD päivä 19.5


Huomenna vietetään maailman IBD päivää. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoa IBD:stä. ympäri maailmaa. Tämän vuoden teemana on Näkymätön sairaus. Miten tuoda esille sairautta, jota ei voi nähdä? Päivän päätapahtuma on Helsingissä. Sosiaalisessa mediassa teema näkyy tunnisteella #näkymätönsairaus. Minä olen sairastunut IBD:n vuonna 2006 ja tämän vuoksi haluan myös omalta osaltani levittää tietoa tästä näkymättömästä sairaudesta.


IBD (=Inflammatory Bowel Disease), eli tulehdukselliset suolistosairaudet ovat Suomessa lisääntyneet viimeisen 20 vuoden aikana niin voimakkaasti, että näitä sairauksia voidaan luonnehtia lähes kansantaudiksi. Suomessa sairastuneita on tällä hetkellä liki 40 000 ja uusia tautidiagnooseja tehdään yli 2 000 kappaletta vuodessa. Tyypillinen sairastumisikä on 12-35 vuotta. Syitä sairastumiseen ei tiedetä, mutta on todettu, että esiintyvyys pohjoismaissa on yleisempää kuin etelävaltioissa. Länsimaisia elintapoja pidetään yhtenä mahdollisena syynä sairastumiselle. Ja koska sairastuminen tapahtuu yleensä nuorena voi sairauden vaikutukset näkyä pitkälle, sillä vaarassa ovat koulumenestys, sosiaaliset suhteet sekä työurat. 

IBD sairauksiin luetaan yleisimmät Crohnin tauti (CD) ja colitis ulcerosa (CU), muita suolistosairauksia ovat: ärtynyt paksusuoli (IBS), joka on hyvin tavallinen oireyhtymä länsimaissa, keliakia, sekä vähemmän tunnetut ja harvinaiset sairaudet kuten, synnynnäinen kloridiripuli (CLD) sekä Hirschsprungin tauti (HSCR), joka on synnynnäinen suolistosairaus. Tulehduksellisten suolistosairauksien syytä ei tiedetä. Suolistosairauksien synnyssä keskeisenä tekijänä on poikkeava tai häiriintynyt immuunivaste suolen omaa bakteeri-flooraa vastaan geneettisesti alttiilla henkilöillä. Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat elinikäisiä, parannuskeinoa ei ole vielä näihin tauteihin löytynyt. Suolistosairaudet eivät tartu, eikä minkään ruoka-aineen tiedetä aiheuttavan tai aktivoivan tautia. Useissa tapauksissa suolistosairauden laukaisevana tekijänä on ollut ulkomailta saatu suolistoinfektio. 

IBD:n oirekuva on moninainen. IBD aiheuttaa niin fyysisia kuin psyykkisia oireita. Oireta ovat mm. ripuli, veriuloste, anemia vatsakivut, -krampit, vatsan turvotos, laihtuminen, kuume, pahoinvointi ja oksentelu. Sairaus tuo sairauslomia töistä tai koulussa. Oireet usein aiheuttavat sulkeutuneisuutta, jolloin jäädään kotiin, koska ei uskalleta lähteä ulos. Sosiaaliset suhteet saattavat kapeutua ja yksinäisyys lisääntyy. 


Lähteenä: MSD Paremman elämän puolesta 2011 ja Crohn ja Colitis ry
Kiitos, että jaksoit lukea tämän! Jos sinulla on jotain kysyttävää sairaudesta, vastaan mielelläni. Lisätietoa löytää myös Crohn ja Colitis ry:n ja Parempaa elämää www-sivuilta. 


2 kommenttia

  1. Olipa kiva että avasit aihetta enemmän! Törmäsin facebookissa jonkun kuvaan jossa oli vatsa-avanne ja tämä IBDpäivä mainittu - nyt tiedän vähän mitä tuo ibd tarkottaa :)

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.