Sisällön tarjoaa Blogger.

Särkänniemi ja tapaus delfiinit

Delfiinit, Teneriffa
Kuvan delfiinit eivät liity tapaukseen. Kuva otettu Loro Parquessa.
Tämä on soppa, johon ei varmaankaan ole järkevää työntää omaa lusikkaansa, mutta yksinkertaisesti en voi olla avaamatta sanaistani arkkuania. En varsinkaan sen jälkeen, mitä keskustelua olen aamulla käynyt omassa Facebookissa. Monet jotka tuntevat minut, tietävät että olen äärimmäisen eläinrakas ja olen aina valmis ajamaan eläinten etuja sekä oikeuksia. Nyt minun tämän aamun Facebook kirjoitus on herättänyt kovasti tunteita. Ihmiset ihmettelevät miten ihmeessä voin puolustaa Särkänniemeä ja olla eläinaktivisteja vastaan. No, pitäisikö minun hieman valottaa tilannetta?

Minun aamuinen Facebook kirjoitus:
"Jaahas, FB täynnä huutoa delfiinien oikeuksista ja kuinka paska Särkänniemi on. Mitä tähän nyt sitten sanoa? Jos särkkiksellä ei ole varaa pitää delfiinejä eikä tilatkaan asianmukaiset, niin pakkohan ne on siirtää. Ja jos kukaan muu kuin Kreikka ole valmis ottaa näitä eläimiä vastaan, niin ei kai siinä ole vaihtoehtoja. Ja entäs jos nämä delfiinit olisi sitten lopetettu? Siitä vasta se huuto olisi tullut. Menkää nyt hyvät ihmiset vähän itteenne. Paska tilanne, ei voi mitään. Mutta jos ei ole rahaa, niin ei ole. Vai onko täällä nyt joku joka voi lahjoittaa 150 000€ joka kuukausi särkänniemelle?"

Tähän eräs kommentoi, että ongelma oli tiedotus, minkä vuoksi Särkänniemeä pitää boikotoida. Siirrosta olisi pitänyt tiedottaa medioissa etukäteen. Ok. Ensimmäinen kysymys miksi? Miksi ihmeessä asiasta olisi pitänyt tiedottaa, koska siirto tapahtuu, varsinkin jos oli kuitenkin tiedossa, että siirto tapahtuu joku päivä? No, miksi sitten ei tiedotettu? Särkänniemi oli sopinut turvallisuusviraston ja poliisin kanssa, että siirto pidetään salassa, jotta vältytään mellakoilta, mielenosoituksilta ja saadaan siirto suoritettua mahdollisimman rauhallisesti stressaamatta eläimiä yhtään enempää. Järkevää eikö?

No, tähän sitten huudetaan, että kyllä pitää olla avointa ja miksi siirto tehdään yöaikaan? Oikeata hämärähommaa... No, yöllä on vähemmän liikennettä ja nyt puhutaan aika suuresta kuljetuksesta... Esitänkin kysymyksen: miksi delfiinejä olisi pitänyt seisottaa ruuhkassa? Joten siksi yöaikaan. 

Puhutaan sitten siitä, jos asiasta olisi aikasemmin tiedotettu. Mitä se olisi asiaa auttanut, jos siirrosta olisi tiedotettu vaikka kaksi päivää aikasemmin? Siirto olisi joka tapauksessa tapahtunut, ei se olisi sitä tosiasiaa muuttanut. Eli aikasempi tiedotus ei olisi muuttanut faktaa, että delfiinit siirretään Kreikkaan. Ainut asia, mitä aikaisemmella tiedotuksella olisimme saaneet, olisi mahdollisten mellakoiden ja mielenosoitusten valmistelu. Itkevätkö aktivistit siis tosiaan sitä etteivät päässeet tönimään ja paukuttamaan rekkoja, jotka siirtävät delfiinit? Oikeasti?!? Siitähän tässä on kyse, kun puhutaan puutteellisesta tai huonosta tiedottamisesta. Aktivistit olisivat halunneet osoittaa mieltään ja nyt heidän oikeus siihen vietiin. Kyllä nyt on perusoikeuksia tallottu...

No, sitten toinen asia. Delfiinit siirretään vielä huonompiin oloihin. Näin julistaa Animalia. Kuitenkin valvovat viranomaiset todenneet Attican eläinpuiston täyttävän vaadittavat olosuhteet, jonka vuoksi siirrolle annettiin lupa. European Endangered Species Program velvoitti Särkänniemen siirtoon ja valvoo delfiinien olosuhteita myös tulevassa Attican eläinpuistossa Kreikassa. Joten minkä Särkänniemi tälle voi.

Viimeinen argumentti tuohon minun tämän aamuiseen facebook päivitykseen. Eläinaktivistit vaativat Särkänniemen delfinaarion lopetusta. Tämän vuoksi ihmiset alkoivat boikotoimaan delfiiniesityksiä ja niistä tuli kannattamattomia. Joten Särkänniemi ajettiin puun ja kuoren väliin. Kukaan ei käy katsomassa delfiinejä, joten ei tule rahaa. Delfiinien ylläpito silti maksoi Särkänniemelle 150 000€/kk. Samaan aikaan myös ihmiset mesoavat siitä kuinka kallista on käydä Särkänniemessä. Samalla unohdetaan, että Särkänniemi on yritys, jolla on myös menoja kuten delfiinit, työntekijöiden palkat, laitteiden huollot, luvat, vakuutukset ja verot. Joten ihmettelen kovin ihmisten ajatusta, että delfiinit olisi pitänyt antaa olla Särkänniemessä... Miten se olisi ollut mahdollista? Ehkä lippujen hintojen tuplaamisella saamatta kuitenkaan nähdä delfiinejä. Eli oltaisiinko realistisia. Vaihtoehtoja oli kaksi: delfiinien siirto tai lopetus. Kumpikin yleisön mielestä huono ratkaisu. Eli kahdesta paskasta vaihtoehdosta valittiin toinen paska.

Jos nyt sitten kysytään minun mielipidettä mikä olisi ollut paras vaihtoehto. Niin minusta delfiinit olisi ollut paras lopettaa. Entäs minun ajatus tiedotuksesta... Mielestäni siinä toimittiin oikein. Ei kuljetusajankohtaa  tarvinnut julkistaa etukäteen, kun ottaa huomioon mitä se olisi todennäköisesti aiheuttanut. Delfiinien siirtoluvasta kuitenkin uutisoitiin jo kesällä. Joten onhan tästä asiasta tiedetty. Attica oli varmistunut siirtokohteeksi alkuviikosta. Eikä tuo tiedotus olisi tilannetta muuttanut. Teki niin tai näin, perseelleen tämä olisi joka tapauksessa mennyt.

Ensi kesänä menemme ihan samalla tavalla Särkänniemeen. Kitistään rannekkeen hinnasta sekä kuinka kallista ruoka on. Silti vietämme siellä mukavan päivän. 


Allekirjoitus

16 kommenttia

 1. Paitsi että poliisin mukaan salassa pidosta ei oltu sovittu mitään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, yksi sanoo yhtä ja toinen toista... Riippuu keneltä asiaa kysyy, mikä vastaus on. Uskon kuitenkin, että salassapidosta on sovittu, muuten asia olisi ollut koko kansalla tiedossa jo aikaisemmin. Ei tällaista suuroperaatiota ole voitu tehdä pelkästään Särkänniemen voimin.

   Poista
 2. Silloin, kun Särkänniemi päätti sulkea delfinaarion se kuulutti kuinka kaikki hoidetaan avoimesti ja tiedotetaan. Siinä meni mönkään, koska Särkänniemi valehteli.
  Keltainen lehdistö oli haastatellut poliisia, joka ei omien sanojensa mukaan ollut millään tavalla kehottanut kuljetuksen salaamiseen, vaan se oli Särkänniemen täysin oma päätös.
  Paljon sotkua, mutta siirto on nyt tehty. Ei sille enää voi mitään, pidetään peukkuja, että kreikassa asiat sujuvat, tänne Suomeen tuskin kerrotaan mikäli jotain tapahtuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyllä edelleen olen sitä mieltä, että toimittiin oikein ettei siirron ajankohtaa paljastettu. Näin pystyttiin takaamaan mahdollisimman vähäinen häiriö. Ikävää, että jotkut ottivat tästä näin hernettä nenään, mutta elämä jatkuu. Ja todella toivon, että löytyi hyvä lauma, joka ottaa nämä uudet tullokkaat hyvin vastaan.

   Poista
  2. En mä ota kantaa siihen toimittiinko oikein kun salattiin, lähinnä ärsyttää se valehtelu, että ensin luvataan kertoa ja sitten tehdään täysin toisin.

   Poista
  3. Kun asioista tiedotetaan pitää miettiä myös kaikkia mahdollisia seurauksia. Tässä kohtaa varmasti ajateltiin, että pienempi haitta on jättää kertomatta. Ja tässä olen samaa mieltä Särkänniemen kanssa, että tiedottamalla siirrosta oltaisiin todennäköisesti aiheutettu hallaa delfiinien siirrolle. Mutta nämähän on mielipide asioita.

   Poista
 3. Oletpa tässä asiassa kovin yksinkertainen... ehkä sinun ei olisi kannattanut tosiaan kirjoittaa asiasta lainkaan kun selvästi sinulta puuttuu perustiedot eläinoikeusjärjestöistä. Vaikka toisaalta siinähän se seisoo ihan nimessäkin, kyse on eläinoikeuksista! Joita sinun, eläinrakkaan?, teksti ei edes huomioi... Yritys on yritys, viestintä viestintää, raha raha ja delfiini on eläin ja sillä oikeudet. Mietipä niitä edes hetki ennen kuin kirjoitat tällaista Särkänniemeä sokeasti uskovaa potaskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä oikein hyvästä kommentista. Haluaisinkin tietää, että mikä olisi ollut sinun ratkaisu? Se, että tapetaan delfiinit meillä täällä Suomessa lopulta yksinäisyyteen? Odotetaan kivan ja kauniin ajatuksen delfiinien vanhainkodista aukeavan mahdollisesti joku päivä? Ja samalla toivotaan, että meillä olisi edes vielä ylsi delfiini elossa kun se aukeaa. Delfiini on laumaeläin ja tarvitsee lauman. Joten joko me rääkätään niitä yksinäisyydellä taikka aletaan tuomaan lisää Suomeen ilman rahaa. Eli mikä nyt oli vaihtoehto? Ja realistinen?

   Poista
 4. https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.annieveliina.com/2014/03/blackfish-dokumentti-joka-pysaytti.html%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwj61a-Kj-vOAhVGfxoKHfCuD0oQFggeMAI&usg=AFQjCNGLdHv2vVVEC0SGAM4ZJs_xC1Yncg&sig2=E0QGGPRynSwh8DH1Jh63UA

  https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://animalia.fi/2016/04/suomalaisten-matkanjarjestajien-luovuttava-loro-parque-elainpuistosta-retkikohteenaan/&ved=0ahUKEwj61a-Kj-vOAhVGfxoKHfCuD0oQFggbMAE&usg=AFQjCNGy7zC2M9TqdE06lnFzuFV_94SQ3A&sig2=fu4AMGjb2C5q4_prqsBsRA

  Se blackfish dokumentti ois hyvä kattoa. Sairasta kiduttaa eläimiä ihmisen huvin vuoksi. Loro paraque aivan kamala paikka.

  Niin. Ja särkänniemen olisi tullut maksaa delfiinien ylläpito niin kauan kunnes luonnonturvapaikka on valmis. Ja tuettava myös puiston rakentamista. Vastuu eläimestä on kannettava loppuun asti. Turha syyttää eläinoikeusjärjestöjä, toiminta lopetettiin koska se oli kannattamatonta. Vastuunpakoilua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli mielestäsi meidän olisi pitänyt raijata Suomeen muutaman vuoden sisällä lisää delfiinejä, jotta ei tulisi eläinrääkkärin mainetta? Ja edelleen kidutettaisiin delfiiniressukoita liian pienissä altaissa ja merivesijäljitelmässä? Ja mitä tuohon loro parqueen tulee, niin oletko itse käynyt paikan päällä?

   Poista
 5. Olen myös samaa mieltä. Eläinsuojelijoiden on nyt turha valittaa kun pääsivät aloittamansa hankkeen tavoitteeseen. Delfinaario on mäsänä ja siitähän hipit halusivatkin. Hymy pyllyyn vaan nyt :)

  Terv. Uimamaisteri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Onhan tässä eläinaktivisteilla ollut 9kk aikaa järjestää delfiineille parempi koti.

   Poista
 6. Samaa mieltä !! :)

  Hyvä, että pitivät salassa asian, se ei olisi ollut mielestäni oikeim, että olisi eläinaktivistit menneet mesoamaan. Se on eläinten oikeus myös saada se rauhallinen siirto.

  Itsekään en aio boikotoida Särkänniemeä, jatkossakin käydään. Edelleen on parhain huvipuisto ja lipun hinta kyllä maksaa itsensä takaisin kun pääsee hurvittelemaan monta kertaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, etten ole yksin mielipiteeni kanssa.

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.