Sisällön tarjoaa Blogger.

Eräs tappelu älypuhelimesta...

En ollut ajatellut tästä aiheesta tänään kirjoittaa, mutta tänään käyty keskustelut FB:n eräässä ryhmässä sai minut ajattelemaan asiaa. Nimittäin älypuhelimet. Älypuhelimet ovat puhuttaneet myös meillä kotona todella paljon aikoinaan. Teinimonsterin kavereilla on älypuhelimet, niin hänenkin olisi saatava... Ja tietenkin pitää olla hyvä älypuhelin, ja samanlainen kuin muilla. Tästä keskustelusta on nyt vuosi, jolloin teinimonsteri oli 11vuotias.

Tämän päivän FB:n keskustelun avaus oli, että millaisia älypuhelimia lapsilla on ja pyydettiin vinkkiä hyvään älypuhelimeen 8-vuotiaalle. Kysyjälle ehdotettiin samsung s4, iPhone 5s tai 5c sekä nokian lumian uutta mallia. Kaikki yli 600€! Keskustelua käytiin siitä, että on hyvä jos lapsella on hyvä älypuhelin. Jep jep. Päätin yhtyä keskusteluun, tiedustelemalla miksi lapsi tarvitsee älypuhelimen, mihin sitä käyttää...? Vastauksia ei tullut. Keskustelu jatkui. Jotkut ehdottelivat peruspuhelinta 8-vuotiaalle, toiset vastasivat siihen, että miten kehdataan ehdottaa peruspuhelinta, koska keskustelun avaaja toivoi vinkkejä älypuhelimeen. Sitten keskusteltiin siitä millaisia älypuhelimia on jo 6-vuotiaalla! Ja miten ovat hyviä ja miten ovat kestäneet. Toisilla pysyneet ehjänä jopa melkein vuoden, toiset taas olivat hajoittaneet puhelimen jo parin kuukaden sisällä ja oli pitänyt ostaa uusi. Seurasin keskustelua hetken sivussa, jonka jälkeen pyysin uudestaan perusteluja tuolle älypuhelimelle. Vastaukset olivat seuraavaa luokkaa:

"Sukulaisia asuu ulkomailla ja älypuhelimella yhteydenpito on helpompaa. Eihän kukaan käytä enää etanapostia, sehän on hidasta."

"Kaikki käyttää WhatsApp:ia, jonka avulla kommunikointi on helpompaa."

"Sillä pelataan."

"Sillä voi harjoitella office-paketin ohjelmia."

Hmmm... No, kaikkien sukulaiset eivät asu ulkomailla ja  kotona on varmaan se tabletti tai tietokone, jolla alakouluikäinen voi olla yhteydessä sukulaisiinsa. Ei kai ole järkevää sekään, että vain tuon takia ostetaan 600-700€ älypuhelin alakouluikäiselle? No, entäs sitten tämä WhatsApp... Siinä on ikäraja 16 vuotta! Eli se on vasta yläkoululaisille... Puhelin = pelikone! Oikeesti?!?!?! Eli nykyajan alakoululainen tarvitsee tabletin, xbox360, pleikka4, nintendo ds ja puhelimen? Ja kaikki nämä pelaamiseen? Ja mitä tuohon vikaan tulee... OIKEESTI?!?!? Kuka alakouluikäinen vääntää excel-taulukkoja tai luo word-tiedostoja? Okei, natsimutsi tippu just kärryiltä. 

Ihmettelen tässä edelleen, että mihin oikeasti se alakoululainen tarvitsee sen älypuhelimen? Sosiaaliseen mediaan kaikki tuon ikäiset ovat liian nuoria. Myös faceen, instagramiin ja Twitteriin ikäraja on 13 vuotta. Pelaamiseen on ostettu jo muitakin laitteita, niin ei kai kaikkia "tylsiä" hetkiä tarvitse täyttää pelaamalla tai muuten näpräilemällä puhelin. Lisäksi onko se hyvä, että alakouluikäinen käyttää nettiä ilman valvontaa? Sitä paitsi koulupäivän aikana ei oikeasti edes saisi käyttää puhelinta muutenkaan. Tuolla keskustelussakin puhuttiin siitä, että koulussa opettajat ovat huomauttaneet, kuinka lasten puhelimen käyttö on riistäytynyt käsistä ja vanhempien pitäisi siihen puuttua. Siihenkin tuli kommenttia, että kai se vika on ennemmin siellä koulussa tai vika on jossain muussa kuin siinä puhelimessa... Sitä ei kuitenkaan haluta myöntää, että se on se puhelin mikä sisältää ne riippuvuutta aiheuttavat pelit. Ja sen riippuvuuden takia lapset kokevat tarvitsevan sen kännykän koko ajan lähelleen, eikä kyetä olemaan hetkeäkään tekemättä mitään. Tyhjät hetket pitää täyttää jollakin. Lapsille tämä riippuvuus kehittyy vielä helpommin ja voimakkaammin kuin aikuisille, koska lapset eivät kykene säätelemään itseään niin hyvin kuin aikuiset.


Kuvan lapsi ei liity tekstiin mitenkään.
Muistaako kukaan enää, että älypuhelimet kehitettiin alunperin työelämään helpottamaan kommunikointia yritysten välillä. Työelämässä älypuhelimet ovatkin nykyään melko korvaamattomia. Itsekin käytän töissä paljon älypuhelinta, varsinkin sähköpostia, navigaattoria, kalenteria, tarkistamalla jotain asiaa netistä sekä päivitän omaa nettisivua. Myös vapaa-ajalla käytän älypuhelinta: FB, lehtien luku, oma sähköposti ja oma kalenteri. Mutta eihän alakoululainen näitä käytä... Joten mihin alakoululainen tarvitsee älypuhelinta? Joku neropatti tietty vastaa tähän, että soittamiseen ja tekstaamiseen... No c´moon! Eikös noi ominaisuudet ole ihan peruspuhelimessakin? 

Joo, meidänkin teinimonsteri sai sen älypuhelimen viime talvena. Itse en olisi sitä sille ostanut, mutta lapsen isä sortui, koska tyttö kertoi kuinka hänen kaverinsa oli kiusannut tätä, kun ei ole älypuhelinta. Tämä kaveri oli saanut TAAS uuden ja hienon älypuhelimen (iPhone 5c:n) joululahjaksi. Samoin oli saanut moni muukin luokan tytöistä kyseisen puhelimen... Teinimonsteri sai sitten itselleen takuuhuolletun iPhone 4s:n, koska niitä oli tullut tarjoukseen erääseen liikkeeseen. Nyt kun tytöllä on ollut tuo puhelin käytössä sen puoli vuotta, kokee ettei hän sitä oikeasti edes tarvinnut. Onhan se toki kiva, mutta tyttö myöntää ettei käytä mitään sen ohjelmia. Muutamia pelejä pelaa, mutta sekin kävisi vaikka kotona olevalla tabletilla. Eli ostos oli oikeasti aivan turha.

Osa tuolla FB keskustelussa kertoi, että lapsi ei ollut edes pyytänyt puhelinta vaan oli saanut sen ihan pyytämättä, kun lapsella nyt pitää olla hyvä puhelin. Osa myönsi, että osti sen mukaan kun muillakin oli. Itse ihmettelen, että miksi... Pönkittääkö vanhemmat sillä itseään, kun ostavat lapselleen markkinoiden parhaimman älypuhelimen, kun niitä on myös halpoja älypuhelimia, jos sellainen on nyt sille pikku piltille ostettava... Halutaanko oikeasti opettaa lapset tänä päivänä materialisteiksi jo pienestä pitäen? Ei kai nyt oikeasti alakoululainen tarvitse monen sadan puhelinta? Ja sitten ku se menee rikki, niin sitten ostetaan uusi... Mun täytyy myöntää, että natsimutsilla tässä tulee jo rahakin vastaan! Meillä ei ole varaa ostaa 600€ puhelinta pari kertaa vuodessa... Ja nyt jos joku neropatti kertoo, että sen saa osarilla, niin HEI.... Se  maksaa silti sen 600€ ja se ottaa nyt vielä enämmän päähän, kun joutuu maksaa tyhjästä seuraavan vuoden ja siihen päälle vielä uutta puhelinta.

Kommentoikaa! Ottakaa kantaa... Millaisia puhelimia teidän lapsilla on? Minkä ikäinen oikeasti tarvitsee sen älypuhelimen? Ja sitten voidaan toki miettiä, mihin minä tarvitsen OIKEASTI älypuhelinta?

Ei kommentteja

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.