Sisällön tarjoaa Blogger.

Paha paha kouluruoka

Kouluruoka! Kaikki vihaa sitä, mutta onko siinä oikeasti mitään vikaa? Olen alkanut pohtia, että onko se kouluruuan vihaaminen sitä, että se on yleisesti opittu tapa ja mahdollisesti vanhemmilta tuotu ajatus lapsille? Vihataanko kouluruokaa vain tavan vuoksi? Tai siksi kun muutkin vihaa? Iltapäivälehdissä on myös ollut viime aikoina paljon lööppejä kouluruuan tai päiväkotiruokien heikkoudesta sekä siitä miten ruuassa säästetään. Tänä päivänä kouluruoka maksaa keskimäärin n. 1€/oppilas, riippuen kunnasta. Hinta kuulostaa erittäin pienelle, mutta kannattaa ottaa huomioon, ettei koulut ja suurtalouskeittiöt maksa ruuasta lähellekään niin paljoa kuin tavallinen kuluttaja. Koulujen ruokalat ovat kilpailuttaneet tavarantoimittajat ja saavat suuret ruoka määrät huomattavasti kuluttajahintoja edullisemmin. 

Kouluruokailu vuonna 1941 (kuva wikipedia)
Muistan jo omasta lapsuudestani isovanhempieni ja vanhempien kertomukset kouluruuasta. Kuinka koulussa tarjottiin räkävelliä, klimppisoppaa ja puuroa. Tuoretta ei koskaan ollut tai joskus joku ruisleivän kannikka. Toki näin onkin ollut 40-luvulla, kun isovanhempani ovat kouluja käyneet. Onhan Suomi silloin toipunut sodista ja rahaa ei ollut. Ruokakin oli kortilla. Eli aika oli silloin toinen. Omien vanhempieni kouluruoka kokemuksia jo hieman ihmettelen. He ovat koulut käyneet 60- ja 70-luvuilla, jolloin ruoka on koulussa jo ollut ihan hyvää ja monipuolista. Ainakin pääkaupunkiseudulla. Ja mikä parasta, se oli ILMAISTA myös silloin.

Itse en ole tätä kouluruuan haukkimis -perinnettä jatkanut omalle tyttärelleni. Eikä minulla tähän edes mielestäni olisi ollut oikeutta, koska mielestäni kouluruoka oli pääsääntöisesti ihan hyvää. Onhan se yksi ilmainen ateria päivässä, joten ei sovi nirsoilla. Muistan kuitenkin itsekin, kuinka monet luokallani arvostelivat kouluruokaa teini-iässä ja jättivät ruokailuja väliin. Ryhmäpaine vaati toimia kuten muutkin oli kovaa. Jos et tee niinkuin toiset, tulet kiusatuksi. Yläasteelle siirryttäessä taisin painostuksen alla sortua tähän myös itse. Muistan kuitenkin, miten harmitti kun oli nälkä iltapäivätunneilla ja koulussa olisi ollut ihan hyvää ruokaa. Silti tyydyin menemään essolle hengailemaan toisten kanssa. Välillä oli rahaa ostaa sieltä jokin karkkipussi, lihis taikka sundae pitämään nälkää edes jonkin aikaa poissa. Ihan älyvapaata näin jälkeen päin ajateltuna. Mutta ei sitä silloin ajatellut.

Nyt teinimonsterini ollessa 12v. olen alkanut häneltä kuulemaan sitä, kuinka kouluruoka on pahaa. Olen myös alkanut epäilemään ettei tyttäreni enää syö koulussa kovin hyvin tai saattaa jopa jättää ruokailuja väliin. Tiedän, että osa luokkakavereista saattavat piipahtaa lähikaupassa hakemassa jotain herkkuja, jotta jaksavat koulupäivän, kun se kouluruoka ei maista. Jos kauppaan ei päästä koulupäivän aikana, niin koulun päätyttyä näkee teinit notkumassa lähikaupan karkkihyllyllä hakemassa jotain "syötävää". Tyttärelläni ei tähän ole mahdollisuutta, koska hän ei saa rahaa kouluun ja viikkoraha ei varmastikaan riitä viikon kouluruuan korvaamisiin herkkuilla. Tämä myös saattaa osittain selittää sen, miten joillakin luokkakavereilla on niin isot viikkorahat. (Tästä viikkoraha episodista löytyy aikasemmasta kirjoituksestani.) Mutta ihmettelen miten jotkut vanhemmat kuitenkin hyväksyvät tämän.
Lounas? I don´t think so!

No, lähdetään sitten ihan perusteista: koulun alueelta ei saa poistua koulupäivän aikana. Eli jo tähän nojaten, miten jotkut vanhemmat voivat sallia lasten skippaavan kouluruuan? Ja hyväksyvät yleisten sääntöjen ja ohjeiden rikkomisen? Ja sitten ihmetellään kun ei omat pikku kullanmurut kunnioita sääntöjä. Toiseksi, mitä nuoret ostavat kaupasta lounaaksi? Ei varmastikaan osta hedelmiä ja vihanneksia tai jotain valmisateriaa taikka mitään mikä edes olisi jollain tapaa terveellistä ja ravitsevaa? Nuoret ostavat karkkia, sipsiä tai muita herkkuja, jotka sisältävät älyttömän määrän turhia kaloreita, eivätkä edes pidä nälkää! Sitten ihmetellään, miksi nykyajan lapset ovat ylipainoisia! Tiedän myös osan vanhempien tekevän lapsilleen eväät kouluun, onhan se toki parempi kuin rahan antaminen kauppaan. 

Tämän päivän kouluruuan korvaaja
No, tässä herääkin nyt kysymys onko tässä jotain perää? Puhutaan säästöistä, lehdissäkin haukutaan kouluruokaa ja nuoret itse valittavat, mistä tämä nyt kumpuaa? Minun tyttäreni ei ainaakaan ole kotoaan oppinut, että kouluruoka olisi jotenkin huonoa. Vaan meillä on aina kannustettu syömään koulussa ja kehuttu ruokaa. Meillä on pyritty kasvattamaan niin, että kaikkia ruokia on arvostettava, kaikkea on maistettava, mutta kaikesta ei toki tarvitse pitää. Mutta ruokaa josta ei pidä, pystyy kuitenkin syömään sen verran ettei tule nälkä heti. Eikä sitä ainakaan lähetä korvaamaan herkuilla!

No, päätin ottaa selvää millaista ruokaa koulussa tarjotaan. Aloin kyselemään tyttäreltäni tarkemmin, mitä ruokaa koulussa oli ja mitä lisukkeita. Olen myös itse työni puolesta päässyt maistamaan ala- ja yläkoululla kouluruokaa ja päässyt toteamaan ettei se tänä päivänäkään ole yhtään sen huonompaa kuin omana kouluaikana. On se toki pikkasen mauttomampaa kuin mitä me kotona itse laitetaan, mutta sekin korjaantuu mausteilla, joita ainakin tyttäreni kouluruokalassa on tarjolla. Ja mielestäni on parempi, ettei ruoka kouluissa ole kovin maustettua, koska eihän kaikki ole tottuneet syömään niin voimakasta ruokaa kuin meillä kotona syödään. Lisäksi löysin tyttäreni koulun ruokalistan netistä:

RUOKALISTA 2014 - 2015


VKO 1 viikot:5,11,17,23,29,35,41,47,1
MA Kasvispihvi, kylmä- tai lämminkastike, perunasose/peruna, keltainen salaatti
TI Kebab lihakastike, riisi, kaali-hernesalaatti
KE Jauhelihalasagnette, punainen melonisalaatti
TO Kermainen kalakeitto, ruisrouheleipä, kurkku
PE Makkarakastike, peruna, porkkanaraaste

VKO 2 viikot:6,12,18,24,30,36,42,48,2
MA Pinaattilettu, juustopastasalaatti, puolukkasurvos
TI Bolognalainen jauhelihakastike/Chili con carne, pasta/ohralisäke, värikäs kaalisalaatti
KE Kinkkukiusaus, tuore salaatti
TO Mausteinen kanakeitto / Kirkas kanakeitto, reilu ruisleipä, kurkku
PE Lohta Lemonkastikkeessa, peruna, porkkana-ananasraaste

VKO 3 viikot:7,13,19,25,31,37,43,49,3
MA Broileripyörykkä, kylmä- tai lämminkastike, perunasose/peruna, hedelmäinen salaatti,
TI Nakkikeitto, ruispuikula, hedelmä
KE Tonnikalapastavuoka, kurkkusalaatti
TO Vehnäriisipuuro, mehukeitto, maksamakkara
PE Välimeren lihakastike, kolmen viljan lisäke, Kreikkalainen salaatti

VKO 4 viikot:8,14,20,26,32,38,44,50,4
MA Kalapyörykkä, kylmä- tai lämminkastike, perunasose/peruna, pikkelssisalaatti
TI Liha-juurespata, peruna, persikkainen vihannessalaatti
KE Makaronipata / Makaronilaatikko, rapea kurkkusalaatti
TO Minestronekeitto / Italian keitto / Pinaattikeitto, sämpylä, kurkku/kananmuna
PE Mango- broilerikastike, ohralisäke, porkkanaraaste/ rakuunaporkkanat

VKO 5 viikot:9,15,21,27,33,39,45,51,5
MA Uunimakkara, lämminkastike, perunasose/peruna, vihannes salaatti
TI Mummon jauhelihakastike, peruna, elokuun salaatti
KE Lohikiusaus, kaali-herne-melonisalaatti
TO Kasvissose- / Hernekeitto, leikkele /juusto/tuorepala, reissumies
PE Sweet & sour lihakastike, kolmen viljan lisäke, raejuusto-porkkanaraaste

VKO 6 viikot:10,16,22,28,34,40,46,52,6
MA Lihapullat, kylmä- tai lämminkastike, perunasose/peruna, rapea maissisalaatti
TI Omenainen carrykanakastike, ohralisäke, mustaherukka-punakaaliraaste
KE Kreikkalainen jauhelihavuoka, kaali-persikka-kurkkusalaatti
TO Manna- / ohrapuuro, luomuruistyyny leipä, leikkele
PE Tomaattinen tonnikalakastike, pasta, porkkanaraaste/höyrytetty porkkana

Kuten tuosta yllä olevasta ruokalistasta voi huomata, kouluruoka on edelleen monipuolista ja terveellistä, tai ainakin terveellisempää kuin hampurilaiset taikka herkut. Toki sieltä löytyy jokaisen inhokkiruokia, mutta kyllähän niitäkin pystyy syömään. Vai onko se oikeasti perusteltua, että jos jostain ruuasta ei pidä, sitä ei tarvitse syödä vaan voi korvata sen herkkuilla?!? No, minusta ei! Mutta minähän olen natsimutsi, joka ei salli mitään... 

2 kommenttia

 1. Olen nyt viime vuodet asunut ulkomailla (vaikkakin toisessa pohjoismaassa!) ja alkanut entistä enemmän kunnioittaa suomalaista kouluruokailua. Täällä, kuten myös monissa muissakin maissa, ei ilmaista kouluruokaa ole. Joissakin päiväkodeissa voi lisämaksusta lapselle ostaa lämpimän ruuan, mutta useimmissa päiväkodeissa ei myöskään ole tarjolla lämmintä ruokaa lounaaksi. Lapset ottavat mukaan eväät kotoa, joka useimmiten on leipäpaketti. Koululaisilla on mahdollisuus ostaa pieniä välipaloja/suklaapatukoita automaatista tai käydä lähikaupassa. Lämpimän ruuan lämmitykselle ei edes ole mahdollisuutta kouluissa. Koko lounaskulttuuri koskien lämmintä ruokaa on hieman vieras täällä ja sen huomaa myös työelämässä; lounaaksi on leipiä.
  Siksi nykyään kummastuttaakin niin kova kriittisyys kouluruokaa kohtaan suomalaisten keskuudessa. Se ei todellakaan ole kaikissa maissa itsestäänselvyys, joten suomalaisten lasten ja tietysti myös vanhempien pitäisi olla kiitollisia siitä, että lapsille tarjotaan ilmainen, lämmin ja ravitseva ateria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä! Sen takia minua henk. koht sapettaa, kun lapset valittaa kouluruuan olevan pahaa. Kiitollisia pitäisi olla, kun meillä on kuitenkin vielä ilmainen ruoka. :D

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.