Sisällön tarjoaa Blogger.

Name that baby, osa 2

Tuoreilla vanhemmilla on erilaisia tapoja antaa lapsilleen nimi. Meidänkin perhe pohtii kovasti, että millä perusteella haluaisimme nimetä tulevan lapsen. Saisiko lapsi nimensä sillä perusteella milloin syntyy, jonkin julkisuuden henkilön mukaan vai tulisiko nimi suvusta? Tulisiko lapsen nimi tuoda esille niitä toiveita ja ajatuksia mitä miellä on hänen tulevaisuuden ja luonteen suhteen. 

Luonto

Erilaisia luontonimiä tulee esimerkiksi vuoden aikojen mukaan, kuten Syksy, Elo, Helmi, Suvi ja Talvi. Erilaiset kukat ovat tyttöjen nimien keskuudessa olleet suosittuja, esimerkiksi Ruusu, Nuppu ja Kielo. Eläinlajit ovat päässeet nimiin, uusina mm: Jänis, Peura ja Karhu. Luonnon elementtejä taas ovat Maa, Jupiter, Tähti ja Neva. Erilaisia säätilojakin löytyy, kuten Pouta, Pilvi, Myrsky ja Sumu.


Omia suosikkeja tästä lajista ovat:

Pojalle: Ahti, Huurre, Kuura, Kuutti, Otava, Otso, Pyry, Valo ja Viima

Tytölle: Aamu, Aava, Halla, Helmi, Ilta, Jasmin, Lumi, Sade ja Vanamo

Julkisuuden henkilö

Silloin kun odotin esikoista, monet vanhemmat halusivat antaa lapselleen nimeksi jonkun ihailemansa julkisuuden henkilön mukaan. Tässä saattaa olla takana, että nimellä yritetään luoda samoja ominaisuuksia lapseen kuin tällä julkisuuden henkilöllä kuvitellaan olevan. Varsinkin vaikuttajien nimet ovat päässeet listoille, kuten presidentit, suuret johtajat, keksijät ja palkitut kirjailijat ja tutkijat ovat tällaisia. Myös kuuluisien näyttelijöiden ja laulajien nimet ovat olleet suosiossa, varsinkin nuorien äitien keskuudessa.

Omia suosikkeja ovat:

Pojalle: Aatos (Erkko), Aleksis (Kivi), Eino (Leino), Eliel (Saarinen), Ilmari (Kianto) Mauno (Koivisto) ja Väinö (Linna)

Tytölle: Anni (Polva), Hella (Wuolijoki), Irina (Björklund), Marie (Currie), Minna (Canth), Sofi (Oksanen) ja Tove (Jansson)

Jos minun teinimonsteri saisi taas nimetä suosikkinimiään kuuluisuuksista lista olisi tällainen:
Christel (Chisu), Isac (Elliot) Jare (Cheek), Justin (Bieber) ja Robin

20 vuotta sitten minunkin listani kuuluisuuksista olisi varmasti perustunut enemmän kuuluisiin poppareihin, niin se aika vaan muuttuu. :d


Satu / tarina
Saduista tutut nimet ovat alkaneet kiehtoa myös minua. Saduissa ja tarinoissa oma ihana viehätys, joka välittyy nimeen. Myös satuhahmon nimen kantajaan pannaan luonteen piirteitä, millaisena hahmo esiintyy sadussa. Tuttuja nimiä saduista vilahteleekin ajoittain kastettujen lasten nimissä, esimerkiksi Peppi, Justiina, Eemeli, Myy, Kasper, Jesper, Joonatan, Tommi ja Annika.

Omia suosikkeja:

Pojalle: Eemeli, Joonatan, Mio, Nyyti, Onni ja Pessi

Tytölle: Aurora, Elsa, Illusia, Lotta, Minttu ja Ronja

Jos meidän teinimonsteria pyydettäisiin luettelemaan satuhahmoja, niin todennäköisesti luettelisi kaikki putous-hahmot. :D Tottakai sieltäkin tulisi myös tutut disney prinsessat, kuten Lumikki ja Tuhkimo.

Sukupuolineutraali nimi

Sukupulineutraalit nimet jakavat mielipiteet kahtia. Jos joku olisi tullut minulle sanomaan muutama vuosi sitten, että tulisin harkitsemaan tulevalle lapselleni sukupuolineutraalia nimeä, olisin nauranut kuollakseni. Mutta nyt ajat sekä ajatukset ovat muuttuneet ja olen huomannut selailevani puolivahingossa näitä nimiä ja jopa pitäväni niistä. Osa näistä sukupuolineutraaleista nimistä on mielestäni ihan selkeästi jommalle kummalle sukupuolelle, mutta kun asian tarkistaa väestörekisteristä, niin näin ei olekaan asia. 

Tästä kategoriasta omia suosikkeja ovat:

Pojalle: Kuura (m77/n37), Nevin (m25/n25) ja Viima (m21/n19)

Tytölle: Lemmi (m40/n40), Maine (m30/n49) ja Vanja (m33/n106)

Uskonto

Lapsia on nimetty kautta aikojen uskontoon liittyvien perusteiden mukaan. Minullekin isovanhempani ovat yrittäneet tyrkyttää sellaisia nimiä, jotka liittyvät vahvasti uskontoon. Meidän esikoistytölle toivottiin kovasti esimerkiksi seuraavia nimiä: Eeva, Elisa, Maria, ja Ruut. Nyt tulevalle pojalle taas ehdotellaan seuraavia: Johannes, Markus, Matteus ja Tuomas. 

Itse en halua sen enempää ottaa kantaa tähän nimen antoon uskonnon mukaan... Mutta itse en nimeä lasta raamatun tai uskonnon mukaan. Osa raamatun nimistä on toki ihania, joitakin harkitsenkin lapselleni... Mutta nimen annon perusta ei kuitenkaan ole uskonto ja että nimi löytyy raamatusta, nimi on alkanut minua viehättää aivan jostain muusta syystä. Olen aina pyrkinyt olemaan hyvin neutraali uskonnon suhteen ja en koe omakseni tuoda vakaumuksiani lapseni nimessä.

Nimi kulkee sukupolvelta toiselle

Monissa suvuissa on nimi joka periytyy aina isältä pojalle tai äidiltä tyttärelle. Nimi saattaa hypätä myös jonkin sukupolven yli. Myös minun suvussani on ollut jo useamman polven tuleva nimi isältä pojalle. Myös minä olen saanut toisen nimeni äidiltäni.

Näissä sukupolvelta toiselle siirtyvissä nimissä on oma viehätys. Joskus nuorena jo päätin, että jos joku päivä saan pojan, nimeän hänet isäni mukaan. Isäni nimi onkin suvussa kulkenut jo pitkään toisena tai kolmantena nimenä. Nyt tämä isäni nimi tuleekin todennäköisesti vauvalle toiseksi nimeksi. Se on samalla kunnianosoitus ja tapa muistaa hänet aina. Isäni menehtyi kuukasi ennen tämän tulevan lapsenlapsen syntymää.

Perheen jäsenillä samat nimikirjaimet

Tiedän monta perhettä, joissa lapset alkavat samalla kirjaimella tai kaikilla on jopa samat nimikirjaimet. Osassa perheistä jopa vanhempien nimet alkavat samalla kirjaimilla. Tämä nimeämistapa tuo minulla mieleen koira- ja kissapentueet, joissa saman pentueen nimi alkaa aina samalla kirjaimella. Tähän en ole valmis lähtemään... 

Useat, jotka ovat ehdottaneet meille vauvan nimeä ovat lähteneet pohtimaan nimiehdotusta meidän esikoisen nimen mukaan. Selityksiä ovat olleet sama kirjain taikka nimen pitää matchata esikoisen nimeen. Minulla taas on toive, että kummankin nimet ovat uniikit ja nimenkantajalle sopivat. Eli en halua itselleni luoda pesuetta, jossa ovat esim. Miina, Manu, Minna ja Matti. Taikka sitten muuten yhteensopivat nimet, kuten Hannu ja Kerttu, Tommi ja Annika sekä Lotta ja Lassi

Luonne

Luonteen piirteen mukaan annettavissa nimissä on jotain mikä viehättää. Ja niitä harkitsenkin vakavasti. Ongelma on se, että tuoko se kantajalleen ylimääräisiä odotuksia? Todennäköisesti ei. Näitä pitää harkita... 

Omia suosikkeja:

Pojalle : Armas, Onni, Taisto, Toivo, Uljas ja Usko  

Tytölle: Hellä, Hilja, Lempi, Onneli ja Unelma

Kansainvälisyys

Kansainvälisyys taitaa olla nyt se juttu. Kastettujen lasten nimet ovat usein vierasperäisiä,  osa nimistä on toki suoraan kansainvälisiä tai sitten suomalaisesta nimestä on väännetty kansainvälinen. Usein tulee törmättyä mm. Nico, Mico, Katy ja Lisa. Omalle lapselle en ehkä tällaista nimeä halua antaa, mutta ymmärrän miksi monet haluavat kansainvälisen nimen. Onhan sellainen nimi helpompi maailmalla... Mutta Suomessa oltaessa nimi aiheuttaa selittelyä "Olen Nico, ceellä" tai "Olen Lisa, yhdellä iillä". Ja minun henkilökohtainen mielipiteeni on myös se, että etunimen pitää sopia sukunimeen. Esimerkiksi minusta kuulostaa hassulle, jos lapsen nimi olisi: William Korhonen taikka Diana Suominen. 

Vanhat nimet

Vanhat nimet ovat nyt in. Olen huomannut, että ne viehättää minua eniten. Todennäköisesti lapseni tuleekin saamaan jonkin vanhan nimen.

Omia suosikkeja:

Pojalle: Elias, Ilmari, Matias, Viljami ja Väinö

Tytölle: Aino, Hilja, Hilkka, Saimi ja VienoNimen anto on todella hankalaa. Nimi saattaa olla kiusaamisperusta ja lapsi saattaa alkaa vihata nimeään. Varsinkin jos nimestä voidaan vääntää mitä kamalampia lempinimiä. Tämä on toki lapsesta itsestäänkin kiinni sekä elinympäristöstä. "Ei nimi miestä pahenna" on hyvä sanonta. Mutta kukaan vanhempi ei halua antaa ympäristölle enempää lyömäaseita. Mutta, meillä jatketaan pohtimista... Katsotaan mihin päätökseen tullaan. :)

Ei kommentteja

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.