Sisällön tarjoaa Blogger.

Lahjoja, lahjoja, lahjoja! Paljonko pitää varata rahaa joululahjoihin?

Viime jouluna meillä näkyi ensimmäisen kerran tyytymättömyyttä lahjoihin. Teinimonsteri oli toivonut monta sellaista lahjaa, joita emme voineet/katsoneet aiheelliseksi toteuttaa. Lahjalistalta löytyi mm. ipad, iphone ja playstation4. Syitä miksi emme näitä halunneet ostaa: perheestä löytyy yksi ipad ja 11 -vuotias ei tarvitse omaa, teinimonsterilla on vajaa vuoden vanha, hyvä toimiva puhelin sekä meiltä löytyy xbox360, joten toista pelikonsolia ei tarvita.


Joululahjaa poikineen...

Aikaisemmasta postauksistani (älypuhelimet ja some) olette voineet lukea, että vastustan teinien ja lasten ylenpalttista ajanviettoa netissä, somessa ja pelaten pelikonsoleilla, perustan tämän vastuksen ihan tutkittuihin tuloksiin. Totta kai lasten tulee harjoitella netin käyttöä ja saada pelata, mutta sen ei tarvitse olla jatkuvaa. Tuoreen tutkimuksen koululaisten ruutuajan yhteydestä koulumenestykseen tuloksista kerrotaan näin:
"Tulokset osoittavat, että lapset, joille kertyi yli kolme tuntia päivittäistä ruutuaikaa, saivat koulussa heikompia arvosanoja kuin lapset, joille kertyi ruutuaikaa alle kaksi tuntia päivässä. Liikunnallisesti aktiiviset lapset taas saivat parempia arvosanoja kuin vähän liikkuvat lapset." Lähteenä: liikkuvakoulu
Tästä voimme päätellä, että en ole turhaan rajoittanut oman teinini ruutuaikaan. Mielestäni ruutuaikaan voidaan laskea: kännykkä, pelikonsolit, tv ja netti. Henkilökohtaisesti arvostan lautapelejä, ulkoilua, liikuntaa sekä muita harrastuksia, joissa voi olla sosiaalisessa kontaktissa muiden nuorten kanssa. 

No, mutta sitten viime jouluna tapahtui... Tytärtäni oli kiusattu muutaman luokkakaverin toimesta, kun hänellä oli edelleen vanha puhelin ja ettei tämä ollut saanut kunnon lahjoja?!?!? Tyttäreni oli siis saanut mm: vaatteita, lautapelejä (joita perheessämme pelataan paljon), xbox:lle muutaman pelin, teatteriliput (perheemme harrastaa teatteria) sekä tietenkin suklaata. Teinimonsteri olikin tyytyväinen saamiinsa lahjoihin, mutta kiusaamisen johdosta tulikin itku ja meille osoitettiin suurta tyytymättömyyttä. Tämän johdosta teinimonsteri sai joulun jälkeen iphonen, jottei olisi ihan täysin ulkopuolinen.

Nyt taas joulun lähestyessä, on lahjalistalle alkanut ilmestyä turhaa tavaraa. Edelleenkään en ymmärrä, miksi pitäisi olla useampi kuin yksi pelikonsoli? Miksi pitää olla oma ipad? Jos perheessä on jo yksi ipad sekä kaksi kannettavaa tietokonetta, niin eikö se jo riitä? Kuinka usein puhelin tulee saada vaihtaa? Eikö uusi puhelin osteta vasta sitten kun vanha hajoaa? 

Toinen asia mitä joululahjoissa on alkanut ärsyttää on, raha sekä lahjakortit! Lahjakortti sitoo yhteen liikkeeseen ja aina tarvitsee myös omaa rahaa tai sitten lahjakorttia ei saa kokonaan käytettyä... Ja raha... sitä on aina muka liian vähän! Jos antaa lahjaksi 20€ niin sillä ei tee muka mitään, rahaa pitäisi aina saada vähintään 50€ ja sekin on pikku summa. Kun tuotakin ajattelee, niin minulla on kolme nuorta, joille pitäisi antaa joululahja, jos annan jokaiselle sen 50€, niin se on 150€ kaikista! Lisäksi pitää tietenkin ostaa jotain pientä, edes suklaata tai villasukat tai yöpaita. Eli siis rahaa pelkästään nuorison joululahjoihin menisi reilu 200€. 

Entä kun tuohon laskee sitten kaikki muut? Aikuisia (pariskuntia) tulee kuusi ja sitten taapero ja vauvaikäisiä lapsia kolme. Aikuiset saavat tänä vuonna joko herkkukorin taikka kehystetyn kovakollaasin meidän lapsista, lisänä joulukukka tai konvehtirasia. Näihin menee rahaa n. 50€/pariskunta. Pienille lapsille ostetaan joko vaatetta tai leluja, mitä vanhemmat nyt toivovat, niihin varataan rahaa n. 20-30€/lapsi. Eli nopealla matikalla, rahaa lahjoihin menisi vähintään se 590€ ja siihen päälle jotain pientä ylimääräistä omille lapsille sekä puolisolle jotain. Niihin pitää varata se 100€. 


Myös eläimet tarvitsevat omat lahjansa :D
Nyt kun olen tehnyt tätä budjettia joululahjoihin, ihmettelen kovasti, miten yhdelläkään keskituloisella perheellä on varaa ostaa lapselleen monen sadan euron arvoista lahjaa taikka vielä useampaa. Viime vuonna teinimonsteri kaveri oli juuri saanut joululahjaksi ipadin, uusimman iphonen sekä vielä uuden pelikonsolin. Näihin on mennyt rahaa vähintään se 1200€. Toki on mahdollista, ettei perhe ole ostanut kellekään muulle lahjoja. Mutta meillä on ollut tapana muistaa myös aikuisiakin, mennemmehän me jouluna käymään kylässä joko kahvilla tai syömässä, joten on kohteliasta viedä isäntäperheelle jotain tuomisia. 
Onko tämä kulutusyhteiskunta tehnyt joulusta tällaisen kaupallisen joulun? Lapset vertailet keskenään joululahjoja. Kuka on saanut parhaat? Kenellä on kalliimmat? Kenen toiveet toteutuivat? Ja vanhemmat lähtevät tähän mukaan! Meidän teinimonsterin harmiksi, meillä tullaan taas tänä vuonna panostamaan ruokaan ja yhteiseen aikaan. Tulemme pelaamaan lautapelejä ja katsotaan joululahjoja sekä syömme hyvin. Teinimonsterin joululahjalistalta ei tänäkään vuonna tule toteutumaan tuo turha elektroniikka, koska haluamme, että tyttö viettää aikaa ulkona ja ihan livenä kavereiden kanssa. Harrastukset ja koulukin vie niin paljon aikaa, ettei edes oikeaa käyttöä olisi noin monelle laitteelle. Eli suurin lahja tänä vuonna on aika ja perhe. Ja oikeasti teinimonsterikin tästä nauttii, vaikka siitä pitääkin purnata, niin kunnon teini-ikään kuuluukin. :D

Hyvää joulun odotusta! 

Ei kommentteja

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.