Sisällön tarjoaa Blogger.

Petoksen uhri on kärsijä

Vuoden 2014 tammikuussa huusin huuto.netistä macbook air tietokoneen hintaan 550€. Maksoin koneen myyjän tilille heti huudon jälkeen. Sovimme myös sähköpostin välityksellä, että myyjä laittaa koneen tulemaan särkyvänä pakettina, joten maksoin lisäksi postituskuluja 17€. En huomannut myyjässä taikka ilmoituksessa minkäänlaista vilppiä. Myyjällä oli positiivisia palautteita aikasemmista kaupoista sekä ilmoitetusta koneesta oli kohteessa valokuva, jossa näkyi mm. sarjanumero.


Kuvan kone ei liity tapaukseen. Kuva anandtech www-sivuilta.

Muutama tunti maksun jälkeen ilmestyi sama ilmoitus uudelleen. Ilmoitukseen alkoi tulemaan muutamalta huuto.netin käyttäjältä hämmentynyt kommentti, että on jo huutanut kohteen sekä maksanut. Yksi huutajista otti minuun privana yhteyttä ja kertoi mitä oli tapahtunut. Yritin myöhemmin saada myyjää kiinni, turhaan. Ilmeisesti myyjä huomasi petoksensa paljastuneen. 

Myöhemmin meille selvisi, että myyjä oli valehdellut kaikki tietonsa, kuten yhteystietonsa. Eikä huuto.net profiili ollut edes hänen. Myyjä oli kuitenkin antanut oman tilinumeronsa ja hänen oikeat henkilötietonsa paljastuivat sitä kautta. Löytyi oikea puhelinnumero, osoitetiedot, facebook-profiili sekä vanhempien yhteystiedot. Tämä huijari oli rikoksen tekohetkellä vasta 19 vuotias, eli melko nuori kaveri. Hän oli huijannut 20 muuta huuto.net käyttäjää samalla tavalla. Hän oli myynyt puhelimia, pelikonsoleita ja tietokoneita. Eli voisi sanoa kyseessä olevan amattihuijari.

Tein kaverista rikosilmoituksen. Rikosnimikkeeksi tuli petos. Myös kaikki muut petoksen kohteeksi joutuneet tekivät rikosilmoituksen. Asia käsiteltiin käräjäoikeudessa syksyllä 2014, jonne rikoksentekijä ei vauvautunut tulemaan. Rikoksentekikijä määrättiin maksamaan korvauksia korkojen kera, meille kaikille petoksen uhreille. Korvauksia piti jokaisen hakea erikseen ulosotonkautta. Tein hakemuksen ulosottovirastoon. Tammikuussa 2015 tuli vastaus, jossa todettiin rikoksentekijän olevan varaton ja näin ollen häneltä ei voida mitään ulosmitata. Asia loppuun käsitelty heidän osaltaan.

Minulle tuo 567€ on kuitenkin todella iso summa. Tällä hetkellä se on minun kahden kuukauden nettoansio. Ja muutoinkin se on kolmasosa minun nettopalkasta. Eli minulle todella suuresta rahasta kyse! Minulle kerrottiin, että voin anoa valtionkonttorilta korvausta minulle aiheutuneesta vahingosta. Joten tein taas hakemuksen kaikkine liitteineen tammikuussa 2014. Valtionkonttorilta tuli eilen päätös, että korvausta ei makseta valtion kassasta, koska katsotaan ettei minulle ole aiheutunut rikoksesta huomattavaa taloudellista menetystä. Eli en tule koskaan samaa rahojani takaisin.

Mitä me tästä opimme? Rikoksentekijä ei joudu minkäänlaiseen vastuuseen petoksista, jos hänet todetaan varattomaksi. Tämä rikoksentekijä oli anastanut 20 uhrilta jokaiselta keskimäärin 500€. Se tekee yhteensä n. 10 000€. Eli Suomessa tällainen pikkunilkki voi oikeasti ansaita helposti rahaa petoksien avulla, joutumatta itse kärsimään millään tavoin. Toki tämä nilkki ei varmaan tule koskaan tekemään oikeaa työtä, vaikka tuomion kärsittyään (joka tässä tapauksessa oli ihan tyhjän kanssa) sitä ei voida käyttää häntä vastaan töitä hakiessaan. Mutta tätä kaveria ei todennäköisesti tule tämä haittaamaan lainkaan. Näin hän on omassa julkisessa facebook profiilissa ilmoittanutkin. Tiedän myös ettei tällä tyypillä tule olemaan mitenkään hohdakas tulevaisuus, mutta silti mielestäni tarvisi jonkin rangaistuksen, josta aiheutuu hänelle haittaa. Nyt tämä kaveri on päässyt kirjaimellisesti kuin koira veräjästä. Ja me, petoksen uhrit, saimme kärsiä rangaistuksen.

Mitä itse opin tästä? Sen etten enää ikinä osta keneltään yksityiseltä ihmiseltä mitään, muutoin kuin kasvotusten. Jos kasvotusten kaupat ei onnistu, niin sitten saa olla.

Petetty MäSäMutsi

7 kommenttia

 1. Ihan perseestä!!

  Musta on niin surullista että tämäntyyppisiä on omassa tuttava- ja kaveripiirissä tapahtunut useampia. Osaa on kusetettu valitettavasti kasvotustenkin, osa on mennyt halpaan ja osa ei. En uskalla kertoa julkisesti tarkemmin koska ne ei ole mulle henk.koht sattunut plus tiedän että osassa on rikosilmoitus ym. kuviot vireillä. Paskaa jokatapauksessa! Ja ihan samaa mieltä olen että ihan käsittämätöntä että mitään rikosoikeudellista vastuuta ei tapahdu. Eikä korvauksia saa. Onhan toi ihan helvetin iso raha vaikka vähän enemmänkin tienaisit!

  Mä saan jatkuvasti meidän teinien kanssa vääntää siitä että miksi en suostu ostamaan niille esim käytettyjä kännyköitä ventovierailta jne. Kun ne ei ole vielä joutuneet koskaan minkään huijauksen kohteeksi niin ei ne osaa varoa eikä ymmärrä niitä riskejä. Joskus oon miettinyt että tekisi mieli antaa niiden ostaa, että oppivat jos tulee huijatuksi. Mutta en nyt oikeasti tietty antais eikä mies varsinkaan, senverran isoista rahoista on kyse ja saakoon sen mielipahansa siitä että mä kiellän eikä siitä että huijataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en normaalisti osta mistään tällä tavoin. Mutta tää tyyppi oli tunnistautunut huuto.netin käyttäjä. Lisäksi myytyjä kohteita oli useita, joista positiiviset palautteet. Ei tullut mieleen, että tyyppi oli murtautunut tuttunsa huuto.netin tiliin... Eli eipä sekään ole näköjään luotettava kauppapaikka. Musta on ihan kamalaa ettei nykypäivänä oikeasti voi luotta kehenkään... En haluaisin opettaa tällaista maailmaa lapsille.

   Poista
 2. Voi ei! Kamalaa että ihmisiltä puuttui moraali on sitten nuori tai ei! :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on nykyään todella paljon. Maailma on menossa ihan järkyttävään suuntaan.

   Poista
 3. Voi että mua syö tää asia joka kerta kun mä luen tän tekstin. Ja silti mun on pakko välillä palata tätä tavaamaan. Oon niin pahoillani sun puolesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Täytyy myöntää, että raivostuttaa itseäkin todella paljon.

   Poista
 4. Pojalle tuli ulosotosta kirje, että maksa se keväällä tekemäsi postimyyntiostos. Ko. firmasta jätkä ei tasan ole mitään tilaillut (enimmäkseen naisten vaatteita). Soitto ulosottoon ja firmaan, ulosoton keskeytys, rikosilmoitus ja loppujen lopuksi: ei yhtään mitään. Petoksen yritys. Kun jätkä ei maksanut ja summa oli muka niin pieni (300e), ettei rikoslaki tunne sopivaa nimikettä tilanteelle. Hel... se kuka tuon teki, tiesi asian!!!! Ja mistä se oli napannut pojan sotun? Tässä tulee jo luulosairaaksi.

  Itse teen vain pikkuostoksia tuntemattomien kanssa, ettei harmita, jos jotain käy...

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.