Sisällön tarjoaa Blogger.

Onnettomuuden ketjureaktio

Jokaisella onnettomuudella on oma ketjureaktio. Onnettomuus on aina monien sattumien summa. Liikenneonnettomuudessa ketjureaktio alkaa, kun osalliset lähtevät liikenteeseen. Onnettomuuteen vaikuttavat lähtöaika, kokemukset, tunnetila, sää sekä kaikki muut vallitsevat olosuhteet. Kaikki mitä matkalla tapahtuu, ennen kuin se onnettomuus sattuu, vaikuttavat onnettomuuden laajuuteen. Ja kun se onnettomuus viimein tapahtuu aika pysähtyy, alkaa selviytymistaisto. Kerron teille erään onnettomuuden ketjureaktion. Onnettomuus sattui torstaina 27.10 kello 7.32.

Näy pimeällä

Hei, sinä keski-ikäinen mies, joka juoksit pimeällä sateisella ilmalla, tummissa vaatteissa ilman heijastimia suoraan eteeni tielle. Mitä sinä ajattelit? Ajattelitko sinä mitään muuta kuin hetken päästä lähtevää junaa, johon sinä olit juoksemassa kiireellä? Ajattelitko kenties sitä, että et ehdi töihin ajoissa, jos myöhästyt junasta? Mitä sitten jos olisit myöhästynyt töistä? Olisitko ollut harmissasi, että joudut mahdollisesti korvaamaan ne minuutit työnanatajalle mitkä tulet myöhässä? Pelkäsitkö mahdollisesti, että tulee sanomista jos myöhästyt? Vai oliko sinulla todellakin niin kova kiire, ettet lainkaan ehdi katsomaan mitä ympärillä tapahtuu? Miksi et vain lähtenyt aamulla ajoissa? Tapahtuiko kotona jotain, mikä esti sinut lähtemään ajoissa junaan? Vai oletko sinä ihminen, jolla muutenkin tapana jättää kaikki viime tinkaan?

Hei, sinä keski-ikäinen mies, joka juoksit pimeällä sateisella ilmalla, tummissa vaatteissa ilman heijastimia suoraan eteeni tielle. Mitä sinä ajattelit? Ajattelitko sinä, että koska olet jalankulkija sinulla on oikeus juosta suojatielle katsomatta ympärille? Ajattelitko sinä lainkaan sitä tosiasiaa, että sinua ei välttämättä näe, koska olit tehnyt loistava työtä maastoutumalla ympäristöön? Olit oikean elämän kameleontti. Soitko hetkenkään ajatusta sille tosiasialle, että sää olosuhteet olivat muutenkin huonot ja liikenteeseen oli annettu varoitus huonosta ajokelistä? 

Hei, sinä keski-ikäinen mies, joka juoksit pimeällä sateisella ilmalla, tummissa vaatteissa ilman heijastimia suoraan eteeni tielle. Mitä sinä ajattelit? Ajattelitko lainkaan sitä nuorta kevarilla ajavaa, joka tuli autoni takaa? Soitko hetken ajatusta sille, että ehtiikö hän pysähtymään, kun minä teen äkkijarrutuksen, jotta sinä selviäisit hengissä? Mietitkö mitä hän koki sillä hetkellä, kun hän iskeytyi minun takapuskuriin? Ajattelitko vain, että se oli sen vika, mitä ei pitänyt turvaväliä? Huomasitko lainkaan, että hänet jouduttiin nostamaan maasta ylös ja hän oli satuttanut itsensä? Välititkö sinä mistään muusta kuin omasta ehtimisestä junaan?

Hei, sinä keski-ikäinen mies, joka juoksit pimeällä sateisella ilmalla, tummissa vaatteissa ilman heijastimia suoraan eteeni tielle. Mitä sinä ajattelit? Ajattelitko hetkeäkään miten hyvä tuuri sinulla oli, että minun refleksini toimivat niin hyvin? Mietitkö sekunnin vertaa, etten välttämättä ehdikään tehdä äkkijarrutusta? Tai sateinen tie on niin liukas, ettei se auto vaan pysähdy? Huomasitko edes miten lähellä oli, etten ajannut sinun päälle? 


muista käyttää heijastinta
Jos ei ole heijastinta, ei näy. Kun kohde liikkuu näin pimeässä havainnointi on melkein mahdotonta.
Haluatko sinä näkyä?

Hei, sinä keski-ikäinen mies, joka juoksit pimeällä sateisella ilmalla, tummissa vaatteissa ilman heijastimia suoraan eteeni tielle. Mitä sinä ajattelit? Soitko hetken ajatusta kuka sitä autoa ajoi? Autoa ajoi nainen, joka oli kuin ihmeen kaupalla tullut raskaaksi. Autoa ajoi kahden ihanan lapsen äiti ja yhden ihanan miehen vaimo. Autoa ajoi ihminen, joka oli kuin ihmeen kaupalla selvinnyt monesta ja oli onnistunut säilyttämään oman mielenterveytensä ja positiivisen elämänasenteen. Ajattelitko lainkaan, että tällä sinun uhkarohkealla tempauksella saattaisi olla vakaviakin seurauksia? Autoni olisi saattanut ajautua vastaantulevien kaistalle tai luisua sillalta alas? Takaa tuleva ajoneuvo olisi saattanut olla rekka, joka olisi liiskannut minut. Ajattelitko miten onnekas olit, että takaa tuli "vain" kevari. Mutta ajattelitko sitä, että äkkijarrutuksen johdosta turvavyöni lukittui ja kiristi vatsani?

Hei, sinä keski-ikäinen mies, joka juoksit pimeällä sateisella ilmalla, tummissa vaatteissa ilman heijastimia suoraan eteeni tielle. Mitä sinä ajattelit? Ajattelitko lainkaan minkälaisen helvetin pistit autoa ajaneen naisen ja nuoren kevaritytön käymään läpi? Sinun tempauksen vuoksi  toivottu, odotettu ja kaivattu raskaus olisi saattanut päättyä. Onneksi enkeleitä oli matkassa ja vauva voi hyvin. Äidistä ei sitten varmaa olekaan. Sinun tempauksesi vuoksi, tämä äiti satutti selkänsä, niskansa ja polvensa ja joutui jäämään ainakin viikon sairauslomalle. Nuori kevarityttö satutti jalkansa ja löi päänsä pahasti iskeytyessään minun takalasiini. Kummallekin aiheutit trauman, josta selviytyminen voi viedä aikaa. Kumpikin varmasti tulee käymään pienen kamppailun, kun seuraavan kerran pitäisi lähteä liikenteeseen. Kummankin kulkuneuvo on tällä hetkellä korjaamolla ja meidän vakuutusyhtiöt tappelevat kuka maksaa ja mitäkin. Toki peräänajaja on se syyllinen, mutta me kaikki tiedämme, kuka on tämän tarinan oikea syyllinen. Vai mitä?

Hei, sinä keski-ikäinen mies, joka juoksit pimeällä sateisella ilmalla, tummissa vaatteissa ilman heijastimia suoraan eteeni tielle. Mitä sinä ajattelit, kun tulit huutamaan minulle kuinka kova kiire sinulla on ja käskit minun hoitaa tilanne. Tajusitko lainkaan, että meidän muiden kiire juuri päättyi, kun sinä jatkoit juoksua junalle. Kun istahdit junaan, mietitkö miten lähellä oli, että sinullakin olisi kiire päättynyt? Soitko enää ajatuksia meille, jotka jäimme jälkeesi odottamaan ambulanssia ja poliisia? Toivottavasti ehdit töihin ja päiväsi oli hyvä. Sillä minä makaan tätä kirjoittaessani äitiyspoliklinikalla ja itken onnesta, että vauvallani on tällä hetkellä kaikki hyvin. Huomisesta en tiedä. Mietin myös, että jos olisin lähtenyt kaksi minuuttia aikaisemmin tai myöhemmin, tätä onnettomuutta ei olisi tapahtunut. Kevaritytön kohtaloa en tiedä, tiedän vain että hänet tullaan puhalluttamaan sekä hän joutuu verikokeisiin ja lääkärintarkastukseen. Tiedän myös, että poliisit ovat tehneet tapauksesta rikosilmoituksen ja tästä seuraa rikostutkinta, koska henkilövahinkoja on tapahtunut. Toivottavasti tämä ketjureaktio oli sen arvoista.  

KIITOS! 


Hyvät rakkaat ihmiset! Käyttäkää niitä heijastimia! Älkää juosko pimeällä suojatielle! Me autoilijat ei välttämättä nähdä teitä ennen kuin on jo myöhäistä. Muistakaa myös, että sateella ja pakkasilla tiet ovat liukkaat ja jarrutusmatakat pitenevät. Kiitos ❤️
Allekirjoitus

21 kommenttia

 1. Onneksi vauvalle ei käynyt pahasti. Pysäyttävä ja ajatuksia ja toivottavasti myös toimintaa herättävä juttu. Heijastimet esiin ja älyä omaan toimintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä minä toivon. En haluaisi kenenkään joutuvan saman tilanteeseen.

   Poista
 2. Huh huh! Käsittämätöntä juosta sinne omaan junaan ja vielä huutaa! Luojan kiitos olette kunnossa kumpikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ihmetteli myös poliisi sekä kaksi vanhempaa naista, jotka tulivat meitä auttamaan. Kiitos auttaneille!

   Poista
 3. Ihan kauheaa! Minulla on yksi kaveri, joka on menettänyt esikois-vauvansa seitsemännellä kuulla just liikenneonnettomuuden seurauksena. Sen jälkeen hän ei ole tullut raskaaksi. Nyt, parikymmentä vuotta myöhemmin, aikuisen adoptiolapsen äitinä, hän edelleen ajattelee tuota menetystä joka ikinen päivä :'(
  Olen itsekin nyt raskaana lapsettomuushoitojen avulla, joten nämä jutut koskettavat syvästi.
  Ja miten pieni asia se heijastin on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Tulen itse ainakin käymään kamppailun, että uskaltaudun taas ratin taakse. Kaikki oli niin pienestä kiinni.

   Poista
 4. Onneksi vauvalla on kaikki hyvin ja toivottavasti sinä sekä kevarikuski paranette pian. Aivan uskomatonta, että se tielle juossut mies kehtasi huutaa ja vielä häipyä paikalta? Todella piittaamatonta ja itsekästä olla jäämättä paikalle varmistamaan, mitä kävi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hän varmasti tiesi, että ollaan hengissä... mutta eipä tiennyt sattuiko mitään. Eikä myöskään sitä, että ambulanssilla lähdettiin. Mutta hänellä oli kiire... kai se sitten oikeuttaa tuollaiseen...

   Poista
 5. Toivottavasti paranette pian, sekä sinä että kevarikuski.
  Todella piittaamaton, törkeä ja itsekäs tuo kiireessä juoksija, toivottavasti postaus tavoittaa hänet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Toivon, ettei enää vastaisuudessa lähde tuolla tavoin ylittää tietä. Tai ainakin miettii kahdesti.

   Poista
 6. Toivon, että ne, ketkä tämän lukevat, eivätkä käytä heijastinta, alkavat heti käyttämään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon minä. Kamalinta tässä on, että kevarityttö on nyt todettu syylliseksi onnettomuuteen... :(

   Poista
 7. Onneksi teillä on kaikki hyvin.♥
  En kestä sitä, että heijastin on todella halpa henkivakuutus ja liian vähän sitä käytetään .:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän alueella harva aikuinen käyttää heijastinta. Myös näkee koirien kanssa lenkillä olevia, joilla ei ole heijastinta. Ei myöskään koirilla ja ne saattavat vielä olla fleksissä... ja tien toisella puolella omistajastaan.

   Poista
 8. Janette / Yhtä kuin kolme29. lokakuuta 2016 klo 9.14

  Tsemppejä toipumiseen! Ja toivottavasti kirjoitus tavoittaisi myös tuon miehen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Eiköhän tässä pahin ole ohi. :)

   Poista
 9. Alkoi ihan itkettää kun luin tämän.
  Onneksi olette kunnossa !
  Tsemppiä toipumiseen ja onnellista loppuodotusta<3

  VastaaPoista
 10. Onneksi teillä on kaikki hyvin. Välillä meinaa mennä usko ihmisiin. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiireellä voi toisinaan olla aika kohtalokkaat seuraukset. 😔

   Poista
 11. Huh, nousi kyyneleet silmiin.. Pitääkin lähteä lisäheijastinostoksille :o

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.