Sisällön tarjoaa Blogger.

Äidin ja isän sairastamisen erot - Onko äideillä tilaisuutta sairastaa?


Äidin ja isän sairastamisen erot / miesflunssa


Puhumme usein siitä kuinka, miehet ovat kipeinä ollessa niin kipeitä etteivät voi tehdä yhtään mitään. Mutta jos nainen sairastuu, niin eihän se nyt niin vakavaa ole. Olen itsekin tätä aihetta hymistellyt useampaan kertaan naisten kesken tai työpaikan kahvipöydässä. Onhan tämä aina yhtä kutkuttava aihe, vai mitä? 

Meillä Isimies on sairaana TODELLA sairas, ainakin omasta mielestään. Pienikin flunssa kaataa hänet samantien sänkyyn ja vie toimintakyvyn useammaksi päiväksi. Hammassärky tai hammaslääkärissä käynti ajaa myös saman asian. Aivan samalla tavalla kuin kahvipöytäkeskustelujen tarinoiden useimmat miehet. Siksi me naiset kai irvailemme miehille ja laskemme leikkiä heidän miesflunssasta. Hyväntahtoisesti tietenkin.

Näissä tarinoissa ja kertomuksissa usein korostuu se, että naisilla tai äideillä ei tähän sairastamiseen ole mahdollisuutta. Lapset pitää hoitaa, ruokaa pitää laittaa ja jonkun pitää vielä huolehtia kaikista kotitöistä. Äiti hoitaa nämä oli kipeä tai ei. Pohditaan hieman leikkimielisesti äidin ja isän sairastamisen eroja... Ja onko ne sittenkään hirveän kaukana totuudesta? Erot on kirjoitettu pieni pilke silmäkulmassa, eli ei kannata ottaa turhan vakavasti... :)

Äidin ja isän sairastamisen erot


Äiti sairastaa:


Lasten hoito
Puolison hoito ja huomioiminen
Ruuanlaitto
Kotitöistä vastaaminen
Päivän suunnittelu ja organisointi
Vaatetuksesta huolehtiminen
Yritys päästä mahdollisesti lääkäriin, jonne raahaa kaikki lapset mukaan
(Lääkärin ohjeiden noudattamatta jättäminen ainakin levon osalta)
Syyllisyyden tunne omasta sairastumisesta
Tekee ihmeparantumisen yhdessä yössä

Isä sairastaa:


Lepoa
Valitusta kivusta ja särystä
Itsensä passuuttaminen


Äiti sairastaa

Olen ollut onnekas, että olen saanut yleensä sairastaa rauhassa, tosin päivän organisointi on jätetty silti minun vastuulle sängyn pohjalle. Meillä kotona ollaan oltu ymmärtäväisiä, jos joku on kipeä. Kun ollaan kipeitä, niin ei silloin kaikkea pysty, joten ollaan pyritty aina antamaan mahdollisimman paljon lepoa sairastuneelle. Toki välillä on tullut sanomista, että "etkö sä nyt voisi hoitaa tätä" tai "mikset itse mene sinne kauppaan", mutta ne on ollut yksittäisiä juttuja. Ässä ei tietenkään voi mitenkään ymmärtää, jos äiti on kipeä eikä pysty/jaksa. Äidin luokse juostaan turvaan ja vain ainoastaan äiti kelpaa tiettyihin asiohin, jolloin oli äiti kipeä tai terve niin ne asiat vaan on hoidettava.

Vaikka meillä mies on ollutkin ihan ymmärtäväinen myös muiden sairauksia kohtaan, niin silti minua naurattaa hänen heittäytyminen kipeän rooliin. Meillä tämä isän ja äidin sairastamisen erot näkyy näin:


Äiti sairastaa:


Organisoi arkea sängystä
Pitää ovet auki ja on läsnä
Lohduttaa, kuuntelee ja ottaa viereen
Hoitaa lapset ja kodin, jos isä on töissä
Potee syyllisyyttä sairastumisestaan
Tekee ihmeparantumisen

Isä sairastaa:


Lepää ja valittaa
Sulkeutuu makuuhuoneeseen eristykseen
Sairastaa päivän tai kaksi ylimääräistä (ihan varmuuden vuoksi)

Eli ei nyt hirveän kaukana noista "urbaaneista legendoista" ainakaan meidän todellisuus. Tällä hetkellä itse poden korva- ja poskiontelontulehdusta, olo on aivan järkyttävä. Lisäksi Ässällä on korvatulehdus, joten kiukuttelun määrä on hurja. Ei ole helppoa olla viimeisillään raskaana, kipeänä ja vielä yrittää hoitaa kipeää lasta. Mutta onneksi on Yle Areena ja Ryhmä Hau. Viis ruutuajoista ja suosituksista. Nyt sairastetaan. Me pakkaudutaan yhdessä viltin alle ja tuijotetaan telkkaria koko päivä, ruuaksi mussutetaan keksejä ja mehua, toisten ollessa koulussa ja töissä.


Näkyykö teillä eroa siinä kumpi vanhemmista sairastaa? 

Entä sallitaanko sairastuneena ylimääräistä ruutuaikaa ja herkkuja vai pidetäänkö tiukasti säännöistä kiinni?

Allekirjoitus

10 kommenttia

 1. Meillä täysin päinvastoin, mies ottaa buranaa ja toimii täysin samoin kuin terveenä (hoitaa lapset, kotityöt, omat työt). Eipä muutenkaan kaveripiirissä ole havaittavissa tätä sukupuolieroa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eihän tämä tietenkään kaikkiin päde. 😊

   Poista
 2. Hyvä ja hauska kirjoitus! Kyllähän noi monesti pätee, vaikka meillä mies osaa joskus yllättää ja onkin ymmärtäväinen ja antaa huilata - ainakin hetken kunnes alkaa mahdollinen syyllistys ehkä jopa puoli vahingossa. 😄 Meillä on herkut sallittuja kipeenä, se on aina sellanen kiva tekosyy saada jotain hemmottelua ja herkkuja. Jo kun oltiin itse lapsia meidän äiti toi aina kaupasta jotain pientä kivaa lohdutukseksi, herkkuja ja esimerkiksi pienen pehmon. Kyllä muistan että nuo lohdutti kovasti pientä lasta kipeenä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin lapsena sai kipeenä aina hemmottelua ja herkkua. Jäätelöä on tainnut aina olla tarjolla. Siitä varmaan minullekin on jäänyt se, että kipeänä saa luvan kanssa herkutella. Ja olisihan se kurjuuden maksimointia, jos kipeenä pitäs pitää kaikista säännöistä kiinni. Jotain lohduketta se aikuinenkin kaipaa... 😊

   Poista
 3. Mainio aihe tekstissäsi! Meillä kuvio kanssa hieman toisenlainen. Vaimo kovin reppana, kun kipeä ja osaa ottaa vaadittavan tilan sairaana ollessaan ja toipuessaan. Ja toki sitä itsekin on totaalisen poissa kuvioista, jos olo on todella heikko. Nyt juuri vanhemman pojan kanssa vietetään toipilaspäivää, pojan kuumeilun johdosta ja ruutuaikaa on normaalista poiketen melko ruhtinaalisesti tarjolla! Tsekkaa jos joudat sairastamistekstini viime vuodelta: http://juhaniteras.blogspot.fi/2016/04/sairastamisen-kurimuksessa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäpä käyn kurkkaamassa... onhan tässä nyt aikaa.

   Mä en tiedä miksi minulle tuo sairastaminen on aina ollut kovin hankalaa... mutta toisinaan tauti kyllä ottaa niin hyvin voiton, ettei ole tosikaan. 😊

   Poista
 4. Sulla on vaan paska ukko :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole. 😊 Kukaan ei ole täydellinen. Eiköhän sillä ole mussa ollut kestämistä, joten saa hän olla kipeä jos hänestä siltä tuntuu. Kuitenkin kestää mun irvailun aiheesta.

   Poista
 5. Tämä oli niin hauska postaus! Minä aina vitsailen miehelleni, että pitää kohta ambulanssi tilata, kun hän sairastaa flunssaa. Postaus oli kuin suoraan meidän perheestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen kuullut, että aika yleispätevä olisi. 😊

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.