Sisällön tarjoaa Blogger.

Bloggaus on klikkien kalastelua?

Blogin mainostaminen

Aina jossain facebook ryhmässä joku valittaa, kuinka bloggaaja kalastelee klikkejä, kun hän jakaa blogipostaustaan. Mutta onko se väärin? Bloggaaja näkee vaivaa kirjoittaessaan jutun. Hän valokuvaa, käsittelee kuvat, kirjoittaa ja oikolukee. Tai ainakin näin suurin osa niin bloggaajista tekee. Miksi hän ei saisi jakaa juttua? Totta kai bloggaaja haluaa, että hänen juttunsa luetaan ja se saa aikaan keskustelua. Se on se suurin palkinto mitä bloggaaja saa tekemästään työstään.

En ole koskaan ymmärtänyt tätä valitusta blogipostauksista. Jos juttu ei kiinnosta, niin miksi ei voi vaan hypätä yli? Samalla tavallahan tehdään myös, kun jaetaan iltalehden lööppejä tai niitä "tutkimuksia". Harvoin kuitenkaan näkee valitusta siitä, että on jaettu jokin artikkeli. Joku joskus huutelee, missä on lähteet tai mihin tämäkin tutkimus perustuu, mutta kukaan ei huomaa, että myös ne "tutkimukset" ja iltalehden lööpit ovat klikkien kalastelua samalla tavalla kuin blogipostaukset. Oikeasti ne ovat sitä vielä enemmän, sillä ne tekevät oikeasti rahaa niillä klikkauksilla toisin kuin useammat bloggaajat.

Facebook alkaa olemaan täynnä erilaisia blogi-ryhmiä. Näissä ryhmissä bloggaajat jakavat toisilleen postauksiaan, kuitenkaan tavoittamatta kohdeyleisöään. Harvoin toinen bloggaaja pysähtyy lukemaan toisen bloggaajan juttua. Toki moni bloggaaja lukee ja he myös kommentoivatkin, mutta suurimmat lukijat ovat muita kuin toiset bloggaajat. Onko siinä järkeä, että blogispostauksia jaetaan vaan bloggaaja-ryhmissä? Postauksen jakaminen oikeassa, aihealueeseen kuuluvassa forumissa on mielestäni paras tapa kohdata mahdollinen lukijakunta, kuin juttujen jakaminen vain toisten bloggaajien keskuudessa. 

Blogi on usein vertaistuen väline. Itse kirjoitan osittain vertaistuen tarpeeseen ja osittain omaa ns. päiväkirjaa, koska minun on helpompi selvittää sekä jäsentää omia ajatuksiani kirjoittamalla ne ylös. Kirjoitan pikkulapsiarjesta, raskaudesta, vanhemmuudesta, parisuhteesta, tunteista ja sairauksistani. Koska blogini aihealueet ovat laajat, lukijakuntanikin on suhteellisen laaja. Bloggaamalla elämästäni pyrin näyttämään, että vaikka ihminen on monisairas ns.  vammanen voi elää täyttä elämää. Sitä voi harrastaa, perustaa perheen, opiskella, tehdä töitä, sisustaa ja mitä vain. Sitä voi olla ihan mitä vain haluaa. Haaveista ja unelmista kannattaa pitää kiinni, vaikka elämässä olisi erilaisia haasteita. 

Klikkaukset kilahtavat bloggaajan tilille?

Moniko luulee, että bloggaaja tienaa blogillaan? Toki lehtien alla kuten vauva / kaksplus / Idealista yms portaaliblogit tienaavat usein kiinteän kuukausipalkkion bloggaamistaan vastaan. He työskentelevät sille lehdelle, joten blogi on silloin bloggaajan työmuoto. Näillä portaaliblogeilla on velvollisuus kirjoittaa tietty määrä viikossa ja heidän tulee saada tarpeeksi klikkauksia, koska ovat lehdelle tulosvastuullisia.

Minä bloggaan blogiyhteisössä, josta ei saa rahallista korvausta postauksista. Mikä myös tarkoittaa sitä, etten tarvitse klikkejä saadakseni rahaa. Minulla ei myöskään ole postaus pakkoa, enkä ole tulosvastuullinen kenellekään. En tienaa blogillani kuin satunnaisesti yhteistöillä. Yhteistöistäkään harvoin maksetaan rahallista korvausta vaan korvaus saadaan tuotteina. 

Postauksiani jaan, koska haluan herättää keskustelua sekä jakaa omia kokemuksia ja ajatuksia. Blogin avulla myös puran omaa yksinäisyyttäni. Bloggaaminen on minulle harrastus. Silloin, kun sairauteni ovat pahimmillaan olen lukittuna kotiin, jolloin blogi on tapa saada kosketus ulkomaailmaan sekä saada tekemistä ja tarkoitusta päiviin. Eli minulle klikkaus tarkoittaa lähinnä sitä, etten ole yksin. Joku on lukenut minun juttuni, joku on ollut kiinnostunut minusta. Parasta antia on kommentit! Rakastan kaikkia kommentteja, koska ne vahvistavat sitä, että joku on oikeasti kiinnostunut jutuistani. Olen vaikuttanut johonkin ihmiseen niin paljon, että hän haluaa vastata minulle.

Blogiyhteistyöt tekevät blogista kaupallisen?

Niinhän ne vähän tekee... Itse teen blogiyhteistöitä, mutta valikoin yritykset. Kerron aina rehellisen mielipiteeni tuotteesta tai palvelusta. Yhteistöitä teen yleensä vain sellaista yritysten kanssa, joita voin oikeasti suositella ja joita oikeasti käytän. Kieltäydyn yhtä usein yhteistöistä kuin niihin suostunkin. Pyrin suosimaan kotimaisuutta ja lähialueiden yrityksiä. Pienyrittäjiä pyrin tukemaan mahdollisimman paljon ja harvoin heidän kanssaan tehtäviin yhteistöihin sanon ei. Onko tämä sitten väärin? Jos bloggaaja ajoittain tekee yhteistyötä?

Blogiyhteistyöt harvoin kuitenkaan rikastuttavat. Toki jotkut bloggaajat tienaavat tuhansia euroja mainostaessaan yritystä. Minä en. Usein saan jonkin tuotteen kotiin testattavaksi tai palkkio maksetaan yrityksen tuottamalla palvelulla. Rahallista korvausta harvemmin tarjotaan. 

Summa summarum

Bloggaus on minulle harrastus. Se on tapa kommunikoida ulkomaailman kanssa sekä jakaa omia näkemyksiä ja kokemuksia. Blogi on minulle vertaistuen väline. Yhteistyöt ovat ihania, koska ne antavat hieman jotain harrastukselta ja auttavat silloin jaksamaan, kun bloggaus kyllästyttää ja haluaa heittää hanskat tiskiin. Ja ei, en todellakaan tee tätä euron kuvat silmissä. 

Jos joku päivä saisin bloggaamisesta itselleni työn, niin varmasti miettisin sitä muutaman kerran. Veisikö se ilon bloggaamisesta? Tulisiko bloggaamisesta silloin pakko pullaa ja juuri sitä pakonomaista klikkien kalastelua? Vastapainona vaakakupissa olisi se, että saisin tehdä työkseni sitä mistä pidän. Eli tämä vaatisi oikeasti kunnon pohdintaa.


18 kommenttia

 1. Olipa hyvä kirjoitus! Samaistun ja allekirjoitan :)

  Tuntuu, että usein luullaan bloggaajien tienaavan paljonkin tai postilaatikon pursuavan ilmaisnäytteistä. Itse en vielä ole penniäkään saanut ja en tiedä tulenko saamaankaan. Yhteistöitä olen muutamia tehnyt. Taustatyöhön, kirjoittamiseen ja kuvaamiseen menee kuitenkin yllättävän paljon aikaa. Tuote palkkioksi on mielestäni kuitenkin aika vähän (toki riippuu tuotteen arvosta), varsinkin, kun joudun siitä vielä maksamaan veroa :/ Senkään vuoksi en ihan kaikkiin yhteistöihin ole valmis lähtemään.

  Kaikesta huolimatta bloggaus on ihana harrastus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvemmin noista postauksista oikeasti tienaa... tai ei ainakaan pääse mitenkään edes minimi tuntipalkalle vaikka tuotteen arvo olisi suht hyvä.

   Se on tosiaan jännä, ku ihmiset luulee miten paljon tällä hommalla muka tienaa. Ja ei nää mikä työmäärä yhden postauksen tekemiseen menee. :(

   Poista
 2. Samaa mieltä, musta hassuinta on ryhmät joissa esim. erityisruokavalioisten on tarkoitus tukea toisiaan ja jakaa reseptejä, mutta blogeja ei saisi linkata. Tai ei ainakaan omiaan. Eli vaadittaisiin kirjoittamaan ohje ryhmään seinälle, mutta ei missään nimessä linkillä. Mikä on vähän hassua kun tosiaan mietitään sitä työmäärää tekstin ja reseptin takana. Ja juuri blogiryhmissä vaikea tavoittaa kohderyhmää.

  Tsemppiä loppuraskauteen ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Todella naurettavaa. Ja vaikka siitä klikistä saisikin rahaa, niin mitä väliä? Onko se nyt joltain pois?

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus!

  Kirjoitan omaa blogiani vertaistueksi, mutta myös jäsentämään omia ajatuksiani. Haluan kyllä muidenkin lukevan. :)

  Linkkailen ryhmiin, jotta joku voisi saada jotain irti mun postauksista. Eräässä vertaistukiryhmässä on niin, että blogin TAI vaikka jonkun median linkkiä ei saa linkata suoraan seinälle, vaan on ensin tehtävä aloitus, jossa haetaan mahdollista vertaistukea / ylipäänsä keskustelun aloitus ja linkki on laitettava sitten kommentteihin...

  Ja blogiryhmien kautta mie kyllä luen muidenkin tekstejä, jos aihe iskee :)

  Itsehän en saa blogistani muuta kuin hyvää mieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bloggaajat itse lukeekin blogiryhmien kautta. Niin minäkin. Mutta sitten jolle olet tarkoittanut tekstin tueksi ei todennäköisesti tavoita tekstiä noista ryhmistä. Moni joka hyötyisi tekstistä, ei koskaan näe tekstiä. Mutta toisaalta tätähän tekeekin rakkaudesta lajiin. :)

   Poista
 4. Aivan loistava kirjoitus!

  Monessa Facebook-ryhmässä tosiaan on sääntönä, ettei blogitekstiä saa linkittää, mikä tuntuu aika hassulta. Sillä kuinka moni blogaaja linkittää jonkin tietyn postauksen tietyssä ryhmässä ilman, että aihe liittyy ryhmään mitenkään? Oletan ainakin, että halutaan jakaa kirjoituksia, jotka liittyy kyseiseen ryhmään ja sen aiheisiin.

  Tietenkin on kiva, kun kirjoittamaani tekstiä klikataan ja toivottavasti myös luetaan. Linkitän tekstejä kuitenkin vain sinne, mihin ne aiheidensa puolesta sopivat.

  Ja niitä korvauksia ei ole tosiaan näkynyt juurikaan, senttiäkään ei ole käteen tullut. :) Mutta eihän tätä(kään) blogia rahan vuoksi kirjoiteta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :)

   Niinpä! Itse ainakin vaan jaan niihin ryhmiin joihin teksti sopii aiheensa puolesta. Useissa ryhmissä myös alkaa olemaan blogilinkeille oma tiedosto tai sitten kuva jonka alle saa tekstin linjata. Näistä harvoin tavoittaa sitä omaa yleisöään. Mikä on sääli. :(

   Poista
 5. Mihin nuo säännöt monissa fb-ryhmissä edes perustuvat?! Siihenkö, että bloggaajat linkkaisivat kaikki tekstinsä ryhmään miettimättä ollenkaan aiheen sopivuutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni siihen, että bloggausta pidetään klikkikalasteluna. Aloitukset ei saa vaatia linkin avaamista. Eli jos teet sukkaohjeen, niin avaa se tekstiin... 😉

   Poista
 6. Tästä asiasta on hyvä muistuttaa aika ajoin, itse rupesin kirjoittamaan blogia, kun niin moni halusi reseptejäni. Mutta oikeassa olet, joillekin nämä postaukset ovat vain liikaa ja klikkien kalastelua, ei sille voi mitään, nyyh. En minäkään postaile mitä vaan enkä tienaa tällä, mutta kiinni olen tähän jäänyt, siitä on tullut tapa ja läheinen "ystävä". Eikä näitä ole todellakaan pakko avata, jos ei kiinnosta, mutta turha äristäkään. Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sitä itsekin olen ihmetellyt miten ihmiset niin pahoittavat mielensä näistä blogiteksteistä. Mutta eivät kuitenkaan iltalehden klikkikalastelusta... no, kaikkia ei voi miellyttää vaikka miten haluisi, joten jatketaan rakkaudesta lajiin.

   Ja ihanaa pääsiäisen jatkoa myös sinulle Sari! 🐣

   Poista
 7. Tämäkin postaus kannatti klikata auki, sen verran oli to the point. Minä ajattelen niin, että blogia ei voi tehdä kuin sydämellä, kaupallistakin. Jos oma kiinnostus puuttuu, ei siitä tule mitään. Tätä asiaa muut kuin bloggaajat eivät usein ymmärrä. Luullaanntosiaan, että rahaa ja tuotteita sataa, muttei se ole niin. 🐥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Näinhän monet luulee, että saan tästä hirveästi rahaa... tai tuotteita tippuu niin, että mun takia meidän kyläposti pysyy pystyssä. Voi kuinka väärässä ovatkaan. Harvat myöskään tietää tai ymmärtää, että se työmäärä mitä pitää tehdä, niin harvoin vastaa edes minipalkkaa... mutta kuten jo aiemminkin totesin, niin en minä niiden yhteistöiden takia tätä tee, vaikka mukava lisä ovatkin. 🐣

   Poista
 8. Hyvä postaus, olen itsekin törmännyt tähän useampaan kertaan ja itsekin lensin yhdestä ryhmästä pois koska olen Kaksplussan blogiverkostossa. ( eli luullaan että tienataan rahaa ) 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole vielä yhdestäkään ryhmästä lentänyt ulos. Mutta kommentoitu tuolla klikkien kalastuksella... ja että kuinka vaan saan siitä rahaa, siksi ei kannata muidenkaan klikata. 🙄

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä! Kiitos kommentistasi.